Neutraal

Ik ben nulletjes aan het scoren op mijn life-chart, een boekje dat ik bij hou en waarin mijn stemmingswisselingen, mijn medicatiegebruik en mijn slaapritme wordt beschreven. Mijn stemming kan wisselen tussen de -5 (depressief) en +5 (manisch), nulletjes scoren is daarbij het beste wat je kan overkomen. Ik slaap ongeveer negen tot tien uur, in mijn signaleringsplan beschreven als de beste slaap bij mij. Dit slaapritme hoort bij een neutrale stemming. Van mijn verpleegkundige mag ik het pas stabiel noemen als ik minimaal een paar maanden neutraal ben.
Ik geniet met teugen. Sinds de depressie in december 2015 heb ik niet zo lang achter elkaar nulletjes mogen scoren. Ik geniet ervan zoals ik van een eufore hypomanie kan genieten. Maar dan zonder geld uitgeven aan producten die ik normaal niet koop, zonder razende gedachten, zonder de chaos waarin ik alles kwijt ben en zonder het overmatig positief denken.
Ik slaap goed, ik kom op een voor mij gezond moeilijke manier uit mijn bed. Het lukt me om dingen te doen en ook af te maken. Zeker, ik vind het lastig mijn huishouden te organiseren, maar dat heb ik ook in mijn meest stabiele perioden. Ik geniet op een gezonder manier van mijn relatieve stabiliteit.
Ik merk dat ik heel erg kwetsbaar ben. Soms heb ik hypomane neigingen zoals het naar bed gaan en mijn slaapmedicatie uitstellen. Soms heb ik depressieve neigingen, zoals een tegenslag volledig uit zijn verband rukken en op mij persoonlijk te betrekken. Soms voel ik het verslavende deel van de zelfdestructiviteit.
Hoewel ik nog niet op de helft van de werkzame dosering zit hoop ik heel erg dat het door de lamotrigine komt. Een anti-epilepticum dat ook voor stemmingsklachten wordt gebruikt. Ik ben een paar weken geleden begonnen met opbouwen om dit uit te proberen.
Ik hoop zo intens dat het daardoor komt. Want als het de lamotrigine is, betekent dit het einde van de hel waarin ik anderhalf jaar elke dag opnieuw moest strijden. Als het de lamotrigine is, dan heb ik zicht op mijn eigen leven terug krijgen. Als het de lamotrigine is, dan kan ik weer mijn gewone vrijwilligerswerk oppakken na de zomer. Als het de lamotrigine is, dan kunnen volgend schooljaar de meisjes weer vriendinnetjes meenemen. Als het de lamotrigine is, dan kan ik weer mijn eigen ik zijn. Als het de lamotrigine is…
Mijn psychiatrische thuiszorg vond me afgelopen woensdag hypomaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *