Fijn dat je het vraagt…

Als iemand aan mij vraagt hoe het met me gaat, lig ik in een struggle: wilt iemand het eerlijke verhaal weten of vraagt hij het alleen maar uit beleefdheid?
In het eerste geval vertel ik dat ik op dat moment zwaar/matig depressief of hypomaan ben, met in verhullende termen hoe suïcidaal.
In het tweede geval is het antwoord altijd ‘ach ja, het is hard werken, maar het gaat wel.’
Drie weken terug gebeurde er een mirakel. Ik voelde me goed. Ik voelde me prettig. Mijn leven verliep zonder dat ik er enige moeite voor hoefde te doen. Eindelijk.
Tot mijn zus begon te zeuren. Ze vond me ietwat hyperdepieper. De volgende dag begon mijn psychiatrische thuiszorg te zeuren. Ze vond dat ik 10% van me goed voelen moest afhalen. En een dag later begon ook mijn app te zeuren. Ik heb een app die aan de hand van mijn smartphone gebruik stemmingsschommelingen probeert te voorspellen. En dat lukt  blijkbaar.
Twee dagen later belde ik compleet impulsief én zelfdestructief de crisisdienst. Mijn verpleegkundige bleef bij onze afspraak na deze nacht bijna een half uur zeuren met de vraag waarom ik niet eerder ingreep, terwijl ik drommels goed weet dat elke niet beteugelde hypomanie mij een gemengd beeld oplevert. Het staat nota bene als risicofactor 1 in mijn signaleringsplan. En het had ook ditmaal alle impulsiviteit en zelfdestructiviteit tot gevolg.
Met behulp van mijn therapeut werd ik boos op mijn eeuwige instabiliteit. Zelfs als ik me goed voel, doe ik het blijkbaar nog niet goed genoeg.
Ik ben twee weken bezig geweest om weer de controle terug te krijgen. En na twee weken kreeg ik ook echt de controle weer terug. Ik voelde me goed. Het leven ging vanzelf, ik hoefde er geen enkele moeite voor te doen. Maar ik durfde meer tegen niemand te roepen dat mijn hypomanie over was.
Toch kleurde mijn app weer groen, mijn zus stopte met zeuren en mijn psychiatrische thuiszorg vond me zowaar stabiel overkomen.
In mijn life-chart tel ik inmiddels al vier stabiele dagen.
Dus fijn dat je het vraagt. Het gaat met mij eigenlijk best wel goed. En hoe gaat het met jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *