Mannen

Mijn laatste ervaring met mannen was niet briljant. Mijn laatste ervaring met mannen was trouwens ook meteen de eerste.
Het was een heerlijke relatie, iemand vond mij van waarde in een tijd dat ik dat zelf niet kon. We maakten ruzie, we legden ruzies bij, we gingen naar de bioscoop, we gingen op visite bij oma, we voerden eendjes in het park, we wandelden langs het strand, we genoten van bij elkaar zijn.
Ik leerde kanten van mezelf kennen waarvan ik het bestaan niet kon vermoeden. Het brave, degelijke meisje van toen ontdekte dat er een andere kant zat aan het leven en werd een stuk minder braaf en degelijk.
Maar hij heeft ook, bewust of onbewust, veel misbruik gemaakt van mijn toenmalige persoonlijkheidsproblematiek. Iets wat hij alleen kon omdat ik dat toestond. Omdat ik een volledig groentje was in de wereld van GGz.
Sindsdien ben ik angstig op het gebied van relaties. Er passeren bij tijd en wijle aantrekkelijke, lieve, aardige mannen in mijn leven. Vaak blijven ze ook nog eens en vinden ze mij ook aantrekkelijk, lief en aardig. Mannen waarvan ik niet verwacht dat zij misbruik van mijn kwetsbaarheden zullen maken, mannen waarvan ik denk dat ik in staat ben grenzen aan te geven. En toch laat ik ze niet dichterbij komen dan vrienden, kennissen.
Als ik bij een toevallige ontmoeting merk dat mijn gesprekspartner mij aantrekkelijk, lief of aardig vindt, breng ik snel het onderwerp op een niet-bestaande-relatie om zo zeker te weten dat de man in kwestie niet meer dan een fijne, toevallige ontmoeting van mij verlangd. Ondanks dat ik weet dat ik aantrekkelijk, lief en aardig ben en er mannen genoeg zijn die me meer dan vriendschap of een toevallige ontmoeting willen geven.
De angst me opnieuw zo kwetsbaar op te stellen, de angst opnieuw mijn grenzen niet te kunnen stellen, de angst dat er zover over mijn grenzen heen zal worden gegaan is groter dan alle leuke, fijne en minder fijne dingen die horen bij een relatie. Zelfs al ben ik zeker geen groentje meer.
Mijn angst beschermt me tegen pijn. Beschermt me tegen misbruikt te worden door mijn kwetsbaarheden. Beschermt me tegen mezelf te laten misbruiken. Beschermt me tegen de grote boze buitenwereld. Beschermt me tegen mezelf.
Het beschermt me helaas ook tegen iets wat ik mezelf heel graag wil geven, want al jaren verlang ik naar de rest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *