Kerstavond 2018

Stel het is kerstavond 2018.
Strakjes komen mijn zus, haar man en hun kinderen hier kerstavond vieren. Ik het eten, zij de wijn. Dit jaar geen boom, de kerstballen heb ik voor een paar euro verpatst. De lichtjes heb ik bewaard en met plakband rondom het raamkozijn gehangen. Tegen het raamkozijn staat mijn eettafel. De gebruikelijke stapel folders en onbetaalde rekeningen heb ik in een keukenkastje verstopt. Bij gebrek aan een tafelkleed heb ik mijn mooiste, neutraalste dekbedovertrek gepakt, ik heb nauwkeurig iedere vouw eruit gestreken en zorgvuldig heb ik hem over de tafel gedrapeerd.
Kaarsen. Ik heb nog waxinelichtjes ergens liggen, en nog één staande kaars. Ik maakt de houders volgepakt met druppels kaarsvet schoon en boen ze net zo lang tot ze er als nieuw uit zien.
Ik probeer zoveel op elkaar lijkende borden uit de kast te toveren, met schaaltjes voor de soep erbij. Die laat ik nog even op het aanrecht staan. Het bestek poets ik op tot het van zilver lijkt. Zeker strakjes in het glinsterende licht van de kaarsjes. Ik kwak ze niet neer, maar leg ze zorgvuldig klaar met de snijkant van het mes naar binnen. YouTube helpt mij om van keukenrollen servetten te vouwen.
Een kan water met een stukje citroen en een andere kan met limonadesiroop. Ik zet de glazen schuin boven de borden met precies twee centimeter afstand.
Een vijf gangen diner voor sloebers, waar moet ik beginnen… Ik begin met champignonsoep, ik heb nog een eenpersoonsblik champignonsoep en een flinke hand gerimpelde champignons uit koelkast. Even opbakken met olie en een uitje, water en bouillon en het blik erbij. Klaar. Die kan lekker verder trekken. Stokbroodje afbakken, voor de fancy leg ik de kruidenboter op een schaaltje, in plaats van uit het bakje smeren.
Voor de fruitsalade blijk ik nog een blik ananas te hebben, op de fruitschaal liggen nog appels en mandarijnen. Ik hussel ze door elkaar en stop ze in de breedste limonadeglazen die ik heb. Bovenop een blaadje munt. Bij de gedekte tafel leg ik een gebaksvorkje om ze straks uit te lepelen.
Voor het hoofdgerecht gebakken aardappels met sperziebonen. Op de schaal leg ik ze allemaal keurig recht neer, ik heb spekreepjes gekocht, ik bak ze en leg ik tussen de sperziebonen. Ik besteed meer zorg dan gebruikelijk aan de aardappels om ze allemaal gelijkmatig te bakken en ik bak ze in wat kruidenboter. Verder is er een verse salade van tomaat, ui op een bedje van verse spinazie en wat azijn. De mayonaise doe ik voor vandaag in een klein schaaltje in plaats van een fles op tafel.
Dan zal het tijd zijn voor de kinderen om los te gaan met spelletjes op het plaid in de woonkamer. Een pak kaarten doet het altijd goed, en de oudste zal luidruchtig haar regels van ‘pesten’ uitleggen.
Ik zeg tegen mijn zus en haar man dat ik me even terug trek in de keuken. Ik heb vanilleroomijs gehaald en met lepels in kokend water en bijtend op mijn lip lukt het me om er mooie bolletjes van te maken. Ik gooi er een schuit knalroze limonadesiroop overheen. De dames zullen het in ieder geval geweldig vinden. De chocoladeletter die ik nog had liggen gebruik ik om chocoladeschaafsel van te maken.
Vanuit de keuken roep ik dat het toetje klaar is, de kinderen kunnen zich amper los maken van hun spel, maar toch wordt ‘tante Lonneke’s toetje’ met gejuig ontvangen. Dat de mooie glazen schaaltjes exact hetzelfde zijn als waar de fruitsalade in zat, lijken zij niet door te hebben.
De wijn is op. Tijd voor koffie en om de rest van de chocoladeletter die inmiddels onherkenbaar in stukken ligt naar binnen te werken en uitbuiken. Twee potten koffie, een halve fles limonadesiroop en alle koekjes die ik nog had liggen later vertrekken ze weer. Maar niet nadat ik drie hele dikke knuffels heb gekregen van mijn nichtjes en met zus me toe fluistert: het was echt supergezellig, volgend jaar weer bij jou?
Achter mijn feestlichtjeskozijn zwaai ik ze uit. Ik doe het grote licht aan en begin aan de afwas. Op de achtergrond speelt de cd stille nacht.
In opdracht van een Facebookpagina voor mensen die onder minimaregelingen vallen of in de schuldsanering zitten, over hoe je met weinig geld een gezellige kerst kunt beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *