SRT

“Het sociaal ritme blijkt bij mensen met een bipolaire stoornis sterke invloed te hebben op het ontstaan van klachten. Verstoringen van bijvoorbeeld het slaap- en eetpatroon, maar ook overstimulatie of juist onderstimulatie in werk of sociale contacten kunnen gevolgen hebben voor de stemming.” Aldus de omschrijving vooraan in de life-chart die ik kreeg tijdens mijn sociaal ritme training.

Sociaal ritme is dus niet alleen het waak- en slaapritme, maar ook afhankelijk van bijvoorbeeld de intensiviteit van je sociale contacten. Volgens deze theorie geldt dit met name voor mensen met een bipolaire stoornis. Het past perfect in het devies van de drie R’en -ritme, reinheid en regelmaat- waarmee iedere psychiatrische patiënt wordt doodgegooid.  

De cursus duurt twaalf weken en dat is niet voor niets. Het kost naast erg veel energie en frustratie, ook erg veel tijd om een gewoonte te veranderen en eraan te wennen. Volgens mijn boekje duurt dat 66 dagen. Dat is ongeveer 9,5 week. Maar dan heb je ook wat: een nieuwe gewoonte die niet zomaar meer verdwijnt.

Inmiddels denk ik trouwens dat het geen ruk uitmaakt of je een stoornis hebt of niet. Een nieuwe gewoonte is buitengewoon frustrerend, maar uiteindelijk went het. Veranderingen kosten gewoon bij iedereen veel energie en tijd.

Om dit te bewijzen heeft onze overheid een tijdje terug een experiment gestart. Voor de zekerheid hebben de meeste overheden om ons heen dat experiment ook gestart, zodat Nederland ontsnappen geen mogelijkheid meer is. In het experiment verplichten ze mensen om een radicaal aantal nieuwe gewoontes te leren. Om dit experiment te laten slagen hebben ze het niet 66 dagen laten duren, maar de volledige twaalf weken van mijn cursus.

Het experiment heeft bij mij gewerkt. Een kleine drie weken geleden merkte ik dat ik begon te wennen aan de nieuwe situatie. Werk begon ik te onderscheiden van privé en ik vind het de normaalste zaak van de wereld dat ik mijn wandelmaatje nog geen knuffel heb gegeven. Als ik iemand binnen de 1,5 meter toelaat, begin ik me een beetje ongemakkelijk te voelen. Praten via Teams, Discord, Zoom, Jabbers, Vitero, WhatsApp is de normaalste zaak van de wereld. Als ik ergens binnen kom ga ik als eerste op zoek naar een manier om mijn handen te desinfecteren. Ik maak tegenwoordig zelfs weer kantoorlunches -fruitsalade, groentesalade of warm- in plaats van weekendlunches -panini’s-.

En nu is het experiment over. 87 dagen ben ik niet op kantoor geweest en vanaf maandag mag ik weer. Ik hoop alleen wel dat het niet weer een hele sociaal ritmetraining gaat duren op aan dit nieuwe normaal te wennen.

Een gedachte over “SRT

  1. 3 R : rust, reinheid, regelmaat (ritme = regelmaat).
    Leuke blog, en heel relevant, de hele planeet moet mee. 😉
    En ja, nieuwe gewoonten aanleren en oude gewoonten afleren kost een hoop tijd, maar varieert natuurlijk per persoon. Al dan niet een kwetsbaarheid maakt niet eens veel uit.
    Groeten en hopelijk tot snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *