Schrijfplanning

Mijn leven bestaat voor een belangrijk deel uit plannen. En zeker sinds ik longcovid heb gehad is dat belang alleen maar toegenomen. Ook mijn wekelijkse blog vergt altijd wat planning. Het is voor mij belangrijk om ritme te hebben. Hoewel ik ondertussen ook heel erg flexibel ben en wil zijn.

In mijn woonkamer zijn daarom meerdere whiteboards. Eén is voor mijn weekplanning, die ik vrijwel altijd maak. De maandplanning gebruik ik alleen als het aantal verschillende afspraken waar ik veel voorbereiding aan heb, denk aan lezingen of studie, me overweldigen.

De belangrijkste en meest gebruikte is het whiteboard op pootjes naast mijn bank

Ik plan er mijn maaltijden en to-dolijstjes op. Ik hou bij van welke sollicitatiebrieven ik nog geen afwijzing heb gekregen. Als mijn leven erom vraagt, maak ik hier mijn dag- en eetplanningen. Tot slot schrijf ik er wilde ideeën en mogelijke titels van blogs op.

Op dit moment staat er ‘bierrrtje’, wat heb je nodig (werk), gatenkaas (cv) en nuance op. Het zijn houvasten en geen verplichtingen. Als er tijdens de week iets voorvalt, of als er een ander subliem idee binnenkomt -zoals deze week dus- dan loopt het anders en komt er een blog met een andere titel.

Na het bedenken van het onderwerp volgt het echte denkwerk. Dit vind meestal plaats op de fiets of tijdens een wandeling, het spelen van een spelletje, lezen van vage facebookposts of een ander loos uurtje. Ik kan creativiteit ook afdwingen door bijvoorbeeld een spin te maken. Soms krabbel ik zinnen of begrippen op mijn whiteboard.

En dan begin ik gewoon met schrijven

De ene keer is het heel geordend, de volgende keer schrijf ik losse zinnen en alinea’s die ik pas later echt ga ordenen. Een kwart van de half afgeschreven blogs verdwijnt door middel van de backspaceknop. Soms sla ik zo’n half geschreven blog wel op omdat ik wacht op een beter moment. Het blog Bierrrtje ligt al bijna volledig klaar op mijn digitale bureaublad.

Als het blog af is, lees ik het hardop voor. Door al het schuiven en schrijven kloppen vele zinnen of alinea’s niet meer. De SEO vraagt om uitgelichte zinnen toe te passen. Welke zinnen wil ik extra aandacht geven? Er volgt een zoektocht naar een mooie, passende maar vooral rechtsvrije foto, of ik koop ergens de rechten van, en zet hem op Lonneke’s Levensdans. Inmiddels is zowel de titel, als de dieperliggende boodschap van het blog wel een stuk of drie keer veranderd en zijn we zeker vier uur verder.

Dan komt de afweging: heb ik nu nog de puf om hem in te spreken, of laat ik dat deze keer zitten. Als ik hem inspreek ben ik zo weer een half uur tot een uur verder. Vervolgens moet ik de tekst bewerken en op Spotify zetten.

En dat allemaal voor twee tot acht luisteraars

Er komt een link op mijn Facebookpagina en een link op LinkedIn. Het blog verdwijnt in de grote, wijde wereld. Vanaf nu is alles wat er met het blog gebeurd spannend, maar valt er ook spanning vanaf bij mij. Vanaf nu kan ik mijn volgende blog gaan plannen.

Wil je Lonneke’s Levensdans financieel steunen en mijn levenswerk ook mijn echte werk maken? Doneer dan nu: https://www.lonnekeslevensdans.nl/donatiebutton/ of koop mijn boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *