De avonturen van een minima, of hoe het minimaleven een nieuwe invulling aan je leven geeft

Mensen met een hoog inkomen kunnen het zich permitteren om iemand in te huren om hun al hun voordeeltjes in kaart te brengen. Mensen met een midden inkomen vallen voor alle regelingen tussen wal en schip en kunnen dus vrij eenvoudig hun formulieren invullen.
Mensen met een laag inkomen hebben recht op heel veel voordelen. Deze hebben ze nodig om rond te kunnen komen. Ik behoor tot één van die mensen.
Sinds ik gebruik –probeer- te maken van deze voordelen, heb ik ontdekt dat dit hogere wiskunde is.
Afgelopen week kreeg ik de brief binnen van mijn zorgverzekeraar waarin stond dat ik moest bewijzen dat ik een laag genoeg inkomen heb om volgend jaar (nog even gecheckt: ja, het is nu augustus) recht te hebben op de gemeentepolis. Ze wilden niet alleen mijn inkomen en de hoogte van mijn spaargeld weten, ze wilden ook weten waar ik in juni en juli mijn geld aan heb uitgegeven. Ik was redelijk in shock over de inbreuk in mijn privacy.
Vandaag kreeg ik een brief van belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland. Eerder dit jaar had ik telefonisch overleg gevoerd met een dame omdat het me niet lukte om vrijstelling aan te vragen. Ze vertelde dat ik alle benodigde gegevens had aangeleverd.
Was ik bij de brief van mijn zorgverzekeraar al in shock over de inbreuk op mijn privacy, van deze nieuwe brief van belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland kwam ik niet eens meer bij uit die shock. Gelukkig ben ik redelijk stabiel, anders was ik spontaan in janken uitgebarsten.
Ze willen graag:
– inzicht in mijn betaalrekeningen en spaarrekeningen over de afgelopen twee maanden.
– kopie van mijn uitkering
– kopie kale huur
– kopie huurtoeslag
– kopie zorgtoeslag
– kopie zorgpremie
– kopie betalingsregelingen schulden belastingdienst, mèt een bankafschrift
En graag dit alles digitaal.
Ik begrijp dat ze mij niet op mijn blauwe ogen mogen vertrouwen. Maar één brief per organisatie waarin ik ze toestemming geef om aan de gemeente te vragen of ik onder de minimaregeling val. Eén brief om te bewijzen dat ik niet veel geld heb. Gewoon één brief, met één handtekening. Is dat nou zo moeilijk.
Ach ja, ik zou me maar eens gaan vervelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *