(auto)mobiel

Om veilig auto te kunnen rijden moet ik a) niet in mijn hoogste pieken of dalen zitten en b) geen oxazepam gebruiken. Maar als ik in a) zit dan is het verstandig om b) te gebruiken. Momenteel heb ik geen a) waardoor ik geen b) hoef te gebruiken.
Het app’je van mijn oudste zus kon dan ook op geen handiger moment komen. Nou ja, 5.47 uur vind ik dan weer niet een handig moment, maar mijn telefoon stond uit. Ze vroeg of ik de auto kon ophalen van haar werk. Ze was vijf dagen de stad uit.
In eerste instantie interpreteerde ik dit verzoek als een verzoek om de auto voor haar deur te zetten.
Ik bood mijn zwager aan om boodschappen te doen. Ook realiseerde ik me dat ikzelf op donderdag graag met een auto opgehaald wilde worden van de voedselbank. En dat als een van de kinderen een gat in zijn of haar hoofd valt, mijn zwager het waarschijnlijk erg prettig zouden vinden om met de auto naar een huisartsenpost te gaan.
Ik sloeg twee straten eerder linksaf en parkeerde de auto voor mijn eigen deur.
Sinds december 2015 heb ik weinig momenten gehad dat ik geen a) of b) had. Dit maakt je meteen een stuk minder mobiel. In de Randstad valt het dan allemaal nog mee. Maar waar je ook wilt komen in de provincie, je mag in je handjes klappen als er twee keer per uur een trein of bus rijdt. Bovendien ben ik door a) vaak zo prikkelgevoelig dat ik een overmaat aan b) nodig heb, waardoor ik niet van mijn bezoek kan genieten.
Na meer dan anderhalf jaar a) en b) was ik bang dat mijn rijvaardigheid ernstig was aangetast.
Hoe onwennig het rijden was toen ik gisteren onderweg was naar mijn eigen huis, zo ontspannen reed ik vandaag naar de voedselbank. Oké, er was even een stressmomentje toen ik ontdekte dat er een doosje onder mijn gaspedaal lag, maar verder verliep de rit vlekkeloos. Ik zag fietsers in mijn ooghoeken opduiken, ik kon gevaar reëel inschatten.
Het rijden vandaag troost mij. Mijn rijbewijs hoeft niet in de prullenbak. Niet kunnen rijden is niet de volgende teleurstelling in mijn bipolaire leven. Als ik stabiel ben, dan ben ik ook mobiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *