Komen en gaan

Niet alleen de depressies en hypomaniën komen en gaan in mijn leven.
De late ochtenden dat ik niet uit mijn bed kan komen zullen ook komen en gaan.
Net als de vroege ochtenden dat het onmogelijk lijkt om nog een paar uur extra slaap te pakken. Zij komen en gaan ook weer over.
Zelfs mijn zelfdestructieve gedachten komen en gaan uiteindelijk ook weer. In het ritme van mijn stemmingswisselingen.
Elke zware dag eindigt in de veel kleurige zonsondergang of de langzame schemer die ik zie als ik mijn mandala’s kleur.
De berenklauw is uit gebloeid, hij is aan het sterven. De zaadlijsten zijn nog heel en ik blijf voorzichtig met de bladeren. Binnenkort zullen de zaadjes verspreid worden door de wind waarna ze volgend jaar weer zullen opkomen.
Het fluitenkruid bloeit nog wel, maar ook zij zal sterven en volgend jaar opnieuw een hele zomer bloeien.
Het onkruid in mijn grasveld komt en gaat weer. Heb ik net de paardenbloemen bestreden, komt de klaver op. Met een engelengeduld verwijder ik de klaver met de wortelen die tussen het gras door lopen. Maar uiteindelijk komen ze terug, ze horen bij mijn grasveld zoals ik hoor bij mijn huis.
De eerste trossen van mijn druiven zijn rijp, ik zal liters druivensap mogen maken. Over een paar weken zijn de laatste trossen rijp en mag ik mijn druivenstruik drastisch snoeien. Volgend jaar zal zij weer uitlopen en nieuwe vruchten dragen.
Zo zal het ook vergaan met mijn rozenstruiken. Ze zijn uitgebloeid en zullen volgend jaar weer terug komen. Ook de trompetstruik zal, als hij is uitgebloeid, stevig gesnoeid worden. Volgend jaar loopt ook hij weer uit.
Mijn avondwandeling, hoe moeilijk het ook is om eraan te beginnen, eindigt uiteindelijk weer bij mijn veilige huis.
De zomervakantie is gegaan. Vanaf dinsdag zullen mijn nichtjes weer komen na schooltijd of bridgeles. ’s Avonds worden ze weer opgehaald om een week later weer terug te komen. Ze zullen kikkers vangen, bellen blazen, speurtochten uitzetten, puzzelen, kleuren of knutselen. En ik zal ’s avonds alles weer opruimen.
Mijn neefje zal zijn kans grijpen, als hij de meisjes mee mag ophalen, om de plastic krokodil in mijn tuin op de volgens hem juiste plek te leggen. Volgende week zal ook dit ritueel zich herhalen.
Hoewel ik het op dit moment absoluut niet kan geloven, zal ook deze periode in mijn leven weer gaan. Net zoals alle mooie en moeilijke dingen in mijn leven. Op dag verdwijnt mijn rapid-cycling, op die dag komt de regie over mijn leven weer terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *