Vanzelfsprekend

Er zijn veel dingen in mijn leven die niet vanzelfsprekend zijn. Dat heeft te maken met mijn bipolaire stoornis.
Zo is het voor mij niet vanzelfsprekend dat ik ’s nachts goed slaap. Of om een stabiel leven te leiden met normale ups en downs. Om niet teveel geld uit te geven. Om uit mijn bed te komen. Om voor kinderen te zorgen. Om met de bus, trein of auto te reizen. Om te werken. En zelfs om goed te functioneren in mijn vrijwilligerswerk. Om mijn leven zinvol te vinden.
Er zijn ook veel dingen in mijn leven niet vanzelfsprekend die niets te maken hebben met mijn bipolaire stoornis. Ze hebben te maken met mijn karakter. Mijn sterke persoonlijkheidstrekken, zo u wilt. Ze hebben te maken met het feit dat ik tijdens mijn opvoeding heb geleerd voor anderen te zorgen, niet voor mezelf.
Zo is het niet vanzelfsprekend voor mij om niet een zwarte onderbroek onder een witte rok te dragen. Om mijn declaraties in te dienen. Om aanvullingen van mijn inkomen aan te vragen. Om mezelf te verwennen met een nieuwe jurk, een geurtje, een saunabezoek of een etentje. Om trots op mezelf te zijn. Dat ik regelmatig douche, dat ik op tijd mijn haren was.
Bovenal is het niet vanzelfsprekend dat ik mijn tanden poets.
Ergens in mijn leven heb ik afkeer voor het verzorgen van mijn tanden ontwikkeld. Rond de brugklas werd tanden poetsen mijn eigen verantwoordelijkheid. En die verantwoordelijkheid heb ik nooit genomen.
Jaren heb ik mijn tanden niet gepoetst. Met ondersteuning van de begeleiding die ik voor mijn psychische problemen heb,  ben ik een soort van gaan poetsen.
Ruim een maand geleden zag ik op magische wijze het licht. Ik poets nu bijna elke dag twee keer mijn tanden volgens het schema dat ik ooit van een mondhygiëniste heb gekregen. Poetsen, met borsteltjes langs de kieren en de mond spoelen met mondwater.
Het schijnt drie maanden te duren tot iets een gewoonte wordt. In mijn keuken, naast de badkamerdeur, hangt nu een afstreeplijst zodat ik trots op mezelf kan zijn. Mijn tandvlees bloedt steeds minder en wordt steeds rozer.
Maar gadverdamme wat is dat mondwater smerig. Ik ga zo een ander merk kopen en deze door het toilet mieteren.
Goed voor mezelf zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *