Bus

Een tijdje terug heb ik ontdekt dat hoe minder prikkels ik tijdens een reis heb, hoe minder belastend mijn reis is. Afleiding helpt overigens ook. Daarom neem ik een treinkaartje eerste kas als ik verder moet reizen dan Den Haag en gebruik ik de Wifi van de NS om afleiding te vinden in herhalingen van Zondag met Lubach.
De bus is een ander verhaal. Er is geen eerste klas in de bus. En tegen de tijd dat je bent ingelogd op de Wifi, ben je al op je bestemming. Wat me in de bus helpt is de invalidenplaats rechts voorin. De prikkels komen dan van één kant, waardoor het reizen minder belastend voor mij wordt. Door op de rechterstoel te zitten kan ik anticiperen op plotselinge veranderingen. Voorin in het gangpad staan helpt overigens ook.
Inmiddels ben ik voor het vragen naar deze invalidenplaats in verband met mijn ‘beperking’ twee keer uit de bus gezet. Hierdoor durf ik niet meer te vragen naar deze voor mij belangrijke manier van reizen.
Ik heb nu de nodige ervaring opgedaan met met de bus reizen zonder gebruik te maken van de door mij zo gewenste plaats. Meestal levert zo’n busreis me ongeveer een uurtje angst op. Niet de angst zoals iedereen die wel kent als je schrikt van een spin. Het is de angst die mijn vorige verpleegkundige kon ruiken door mijn angstzweet.
Soms, en dat is ongeacht hoe ik me van tevoren voel, levert het me gedurende de hele rit paniekaanvallen en huilbuien op. Na zo’n busrit ben ik nog een uur aan het huilen en hyperventileren. Dat uur ben ik niet in staat om iets anders te doen dan mijn ademhaling en tranen onder controle te krijgen. Daarnaast zorgt het ervoor dat ik de rest van de dag minder energie heb dan dat ik anders zou hebben.
En toch, het uit de bus gezet worden ervaar ik als zo beschamend en vernederend dat ik er nu voor kies om alle gevolgen van het niet voorin in de bus zitten te ondergaan.
Maar elke keer kijk ik ernaar uit dat mijn meest favoriete buschauffeuse mijn buschauffeur is om afleiding te krijgen door oeverloos te kletsen en dat, uiteraard, voorin in de bus te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *