Old Habits

Mijn moeder schilderde de muur van de keuken okergeel. Ik zit op mijn vaste plek aan de enorme ontbijttafel en één voor één komen mijn zussen en broertje binnen gedruppeld. Mijn pleegbroer hoort aan de voetstappen wie er naar beneden komt. Schuin tegenover mij zit mijn pleegzusje. Op de achtergrond, tussen al het ontbijtlawaai in, hoor ik het vertrouwde, zachte zoemen van het sondevoedingapparaat. Mijn broer zit naast me. Terwijl ik mijn lunch smeer, prop ik snel mijn ontbijt naar binnen. Ik ben nog aan het kauwen als ik met één teug de sinaasappelsap weg werk. Sinds mama ziek is geworden staat er altijd sinaasappelsap. Ik prop nog een paar happen naar binnen, terwijl ik door ga met het smeren van mijn lunch. Naast mijn hoor ik het bekende, kokkende geluid. Razendsnel draai ik naar mijn broertje en hou zijn theedoek omhoog. Ik ben net op tijd om zijn sondevoedingbraaksel op te vangen. Mijn moeder komt om de vieze theedoek weg te halen. Ondertussen kauw ik rustig verder. Het schoolbusje is vroeg, of wij zijn laat. Snel sluit ik de sondevoeding af en spuit 10 cc water in zijn button. Ik help mijn moeder bij het de jas aantrekken van de pleegkinderen. Mijn zusje helpt goed mee, met jas aan lever ik haar af bij de buschauffeur. Ik gooi mijn boterhamzakjes in mijn ouderwetse, bruine schooltas. Ik trek mijn jas aan, roep een snel houdoe en spring op mijn fiets.
A day as usuall.
Of het nu mijn ontbijt is, of het avondritueel dat bestaat uit de vaatwasser inruimen, tussendoor een was in de wasmachine gooien en ondertussen luisteren of mijn zusje van het toilet af gehaald moet worden. Of dat ik in mama’s grote, groene Renault Master rij en ondertussen mijn zusje rustig moet houden. Of dat ik mijn huiswerk maak in de schoolpauze tijdens het eten van mijn lunch… Ik multi-task de hele dag.
Van mijn nieuwe psychiatrische thuiszorg mag ik niet meer multi-tasken. Ik mag maar één ding tegelijk doen en tussendoor moet ik stil zitten met thee. Kleuren, wandelen, lezen, douchen, piano spelen, strijken of afwassen tellen voortaan niet meer mee als rust. Dat zijn activiteiten, tussendoor moet ik voortaan thee drinken en naar mijn lentetuin staren.
Het gaat best goed.
Nu ik dit schrijf bijvoorbeeld…
Hmm… nu ik dit schrijf bijvoorbeeld ben ik Netlfix aan het kijken, luister ik of de wasmachine al klaar is, werk ik mijn to-do-lijst bij en is mijn rust-kopje-thee koud. Old habits.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *