Boos

Boos kijkt hij me aan. Zijn gezicht is rood aangelopen van woede. Zijn glimlach vertrokken in een teleurgestelde grijns. Vanaf mijn smartphone kijkt zijn gezicht me boos aan.
Sinds enige tijd heb ik op mijn smartphone een app die mijn stemmingswisselingen probeert te voorspellen aan de hand van mijn smartphone gebruik. Het is een app in ontwikkeling van GGz Friesland, en zo eens per kwartaal heb ik contact met de ontwikkelaars om te kijken wat er verbeterd kan worden. Telefonisch hebben ze al meer dan eens laten ontvallen dat ze maar wat blij zijn met een rapid-cycler zoals ik, want: ‘Als we hem bij jou werkend kunnen krijgen, dan werkt hij voor iedereen.’ Er is dus toch iemand blij met mijn rapid-cycling patroon.
Hoewel hij, zoals wel meer professionals, mijn depressies over het algemeen mist, is hij werkelijk feilloos in het herkennen van mijn hypomanien.
Ergens toen ik gisteren een spelletje zat te spelen vroeg hij of het wel helemaal lekker met me ging. Je krijgt dan de optie om te bevestigen of te ontkennen. Ik voelde me gisteren buitengewoon prima. Eindelijk was die ellendige depressie over en had ik weer energie. App, stop dus gewoon met zeuren, het gaat prima. Dansen en zingen ruimde ik tot ver na bedtijd mijn huis op. Toen ik ‘s nachts voor de zoveelste keer wakker werd dronk ik een kop thee en speelde ik nog een spelletje, en nog één. Zoals elke ochtend vulde ik braaf mijn lifechart in en noteerde hoeveel uur ik had geslapen. Zes. Als in, ik hoef niet te twijfelen of ik hypomaan ben zodra ik minder dan acht uur slaap. Bovendien gaf ik de kwaliteit van die zes uur slaap slechts het cijfer drie.
Ik kan best chagrijnig worden als ik hypomaan blijk te zijn terwijl ik denk dat het net lekker gaat. Ik vind het erg vervelend als ik wel vroege signalen herken, maar zelf nog niets hypomaans voel. Ik kan behoorlijk charijnig worden als andere mensen het eerder signaleren dan ik. Laat staan hoe ik me voel als ik ervaar dat één of àndere stom computerprogramma dat nota bene alleen maar meet hoe ik mijn smartphone gebruik het veel eerder weet dan ik.
Als mijn app denkt dat het niet goed gaat met me, gaat de smiley boos kijken. Dus nu kijk ik lekker boos terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *