Handen

Ik voel het warme water neerkomen op mijn hoofd en via mijn haren over mijn rug naar beneden glijden. Het water glijdt over mijn armen naar mijn handen en ik kijk naar de druppels en stroompjes en rimpels. Ik kijk naar mijn vingers, naar mijn nagels, mijn rode striemen daar waar velletjes rondom mijn nagels loslaten. Ik kijk naar de palm van mijn hand, ik voel het kloppende adertje op mijn muis, ik zie de rimpels die veroorzaakt worden door het warme water. Ik draai mijn hand om en zie de pezen onder mijn huid, de knokkels en de huid die kleine rimpels vertonen. Ik streel een moedervlek die net wat verheven is. Door te wrijven kan ik twee stukken huid voor hele korte tijd aan elkaar laten plakken. Er zit geen vet tussen. Niet meer. Worden de rimpels veroorzaakt doordat ik oud aan het worden ben, of, worden ze veroorzaakt omdat de huid ooit meer massa moesten omvatten.
Mijn handen zijn anders geworden. Ze zien anders. Ze zijn anders Ze voelen anders. Ze voelen niet als mijn eigen handen, ze zien er niet uit als mijn eigen handen. En toch zijn het nog steeds mijn handen. Handen waarvan ik zo blij ben dat ze geworden zijn wat ze nu zijn.
34 kilo geleden keek ik ook weleens naar mijn handen. Ik kon de losse knokkels niet voelen. Ik kon de pezen niet zien liggen. De botten van mijn pols waren verborgen onder een dikke laag vet. Mijn huid was strak getrokken, er was geen enkele rimpel te ontdekken. Zelfs de meest ervaren prikzusters prikten vaker mis dan raak. Alleen de moedervlak was even licht verheven als hij nu is.
En nu na 34 kilo koester ik mijn handen. Ze doen me denken aan mijn moeders gerimpelde handen. Had zij die rimpels gekregen door haar leeftijd, of net zoals ik door het afvallen. Het maakt allemaal niet uit. Ik ben blij dat ik die 34 kilo ergens achter me heb gelaten. Ik ben ook blij verrast dat ik ondanks alles ouder aan het worden ben.
Ik ben blij met mijn handen. Ik ben blij dat ik ze kan bestuderen tijdens het douchen als het warme water over me stroomt. Als ik de de pezen zie lopen en het adertje dat altijd klopt voel. Het is alleen wel even wennen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *