Badderen

Toen ik afgelopen zomer terug kwam van mijn lang gedroomde fietsvakantie, ontdekte ik dat ik midden in een hittegolf terecht was gekomen. Fiets de schuur in, zwembad de schuur uit.
Mijn ouders hadden altijd een groot, vierkant zwembad in de tuin in de zomer. Het zwembad was precies groot genoeg om met zeven kinderen de boel op stelten te kunnen zetten.
Afgelopen lente had ik een soortgelijk vierkant zwembad bij de speelgoedwinkel op de kop kunnen tikken. Een zwembad zonder opblaasringen, maar met een kleine ijzeren constructie. Het zwembad was precies groot genoeg om erin te kunnen zitten met een boek. En als de avond enige koelte bracht, liep ik de keuken in om de warme kraan een stukje open te draaien om nog een uurtje extra te genieten van het water dat mij omringde. Ik ging nog net niet kopje onder om erin mijn haren te gaan wassen.
Vroeger deed ik dat wel. Want wat is er niet beter om als puberende tiener op een zondagmiddag van de trap af te stormen met in je ene hand een goed boek en in je andere hand je favoriete badschuim en bodylotion, door het huis te scanderen dat de grote badkamer het komende uur voor jou was, het bad vol te laten lopen, je in het warme water te laten zakken en dan telkens als iemand de deur open dreigde te maken keihard te roepen ‘Nee! Bezet!’ net zolang tot er steekhoudende argumenten van moeders kwamen zoals: ‘we gaan eten’. Dan legde ik mijn boek weg, dook kopje onder, waste mijn haren en dook nog een keer onder om het schuim uit te spoelen.
Na het op kamers gaan, heb ik zelden nog gebaad in een bad. Mijn ex wist vrij snel dat hij me altijd een paar uur kwijt was als ik bij hem logeerde, zijn ouders hadden ook een bad. En van een lang weekend via airbnb in Parijs herinner me ik vooral het zitbad van mijn gastvrouw. Ik ben heel goed in het spotten van badden in hotelfolders. En als ik naar de sauna ga, zit ik de helft van de tijd met boek in één van de zwembaden. Ik ben in staat om een toegangskaartje voor het zwembad te kopen, alleen maar om in het bubbelbad te gaan zitten. Hoewel mensen dan wel wat raar kijken als je een kop thee naast je zet. Soms zit ik op websites van badkamergiganten uit te rekenen hoeveel het me gaat kosten om mijn huidige badkamer te verbouwen tot een badkamer met een bad. Eén van de redenen om voor een VIP-huisje te kiezen was het feit dat daar een bad in zit.
Daarom was ik dan ook ontzettend blij met afgelopen lange, warme zomer waar ik tot vroeg in het najaar avonden door bracht in mijn zwembad. Het ‘we gaan eten’-probleem loste ik op door naast mijn kop thee een bord salade neer te zetten. Maar ook lange zomers worden uiteindelijk gevolgd door winters. En tijdens lange winters heb ik helaas genoegen te nemen met lange douches.
Marc Zuckerburg trekt zich blijkbaar niets aan van privacy en vond hartje winter mijn zwakke plek. In een advertentie op Facebook verscheen het beeld van een badende vrouw in een van siliconen gemaakt zitbad. In extase keek ik naar het plaatje. De volgende dag ging ik naar de Action voor een meetlint en tekende ik de grootte van het bad met stoepkrijt op mijn vloer om te kijken of ik ook in een zitbad comfortabel pas. Mijn zus lachte mij vierkant uit en bood een aantal beren op de weg. Ik pas comfortabel in mijn zitbad, het zitbad past comfortabel in mijn badkamer.
Dus ongeacht of we weer zo’n mooie zomer krijgen als afgelopen jaar, ik zal nog vaker als toen in een bad zitten. Nu nog even sparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *