Zingeving

Bij Trouw kun je op dit moment een zelftest doen. Ze adverteren met ‘Zingeven is als ademen, iedereen doet het de hele dag.’ Pfff… gelukkig niet zeg. Hoe meer ik me bezig hou met zin geven aan mijn bestaan, hoe ongelukkiger en depressiever ik word. Zodra ik ga onderzoeken wat allemaal zinvol is in mijn leven, denk ik aan alles van waarde dat ik ergens in mijn leven heb achterlaten of verloren. Dan denk ik aan alles waar ik als VWO-scholier en geneeskundestudente van droomde, van alles waarvan van huis uit heb meegekregen dat je dan pas een zinvol bestaan leidt.
Het oude, ingesleten patroon waarin je goed bezig bent als je voor anderen bestaat nog steeds volledig. Al mijn oude dromen, waarde en normen hangen daarmee samen.
Ik kan niet voor anderen zorgen. Ik kan amper voor mezelf zorgen. Zolang ik niet teveel nadenk of dat nuttig, zinnig of mijn dromen volgen is, ben ik daar inmiddels best tevreden over. Ik hoef me er niet bezig te houden of dat waarde is of niet. Ik hoef enkel te accepteren dat het nu eenmaal zo is, en dat gaat met heel veel geschaafde knieën van het vallen en opstaan steeds beter.
Ik laat me toch verleiden. Ik klik op de zelftest.

Gezondheid
– Als mijn gezin maar gezond is
– Als ik maar gezond ben
– Gezondheid is te kopen
– Gezondheid is niet het hoogste goed

Ik raak haast suïcidaal als ik alleen al naar de opties kijk. Welk gezin? Dat gezin dat ik zo in mijn leven mis en nooit zal krijgen omdat ik beter geen kinderen krijg. Ik mag al lang blij zijn als ik een fijne partner tref. Ik ben niet gezond en zal het nooit worden. Al lang geleden heb ik ontdekt dat het grootste fortuin me echt niet minder depressief zou maken. Gezond zijn zou mij zoveel rust geven en mijn leven zoveel eenvoudiger.
Ik sluit de zelftest af. De dag zit erop. Tijd om nog even in mijn dagboek emoties te schrijven. Ik ben vandaag tevreden dat ik weer een dag heb geleid waarin ik best een flink aantal momenten heb gehad dat ik me gelukkig heb gevoeld.
Misschien zit mijn zingeving niet in hoe ik kijk naar gezondheid, betaald werk, natuur, samenleving, de dood, liefde of vriendschap kijk. Misschien zit het enkel in het feit dat ik soms gelukkig ben en me dit op dagen als vandaag kan realiseren. En dat zal nooit uit deze zelftest kunnen rollen.

https://wedstrijd.trouw.nl/quiz/624693_58/Trouw-De-Grote-Zingevingstest.html

Een gedachte over “Zingeving

  1. Gezond zijn is een illusie! Big Pharma is een farce…
    Je bent volmaakt, eveneens een hele rits aan pillen slikkend.
    We zijn allemaal kinderen van God en moeten het doen met wat we hebben. Die dwaalgedachten in je hoofd zijn ook maar een dun laagje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *