Mijn huis

Ik ben een huis aan het bouwen. Ik ben alleen vergeten om een architect in te huren, dus ik heb werkelijk geen flauw idee hoe het eindresultaat eruit gaat zien. Wordt het een villa, een bungalow of een stacaravan? Ik weet het niet. Pas als het af is zal ik pas weten wat het eindresultaat is.
Ik ben de aannemer trouwens ook vergeten, dus het bouwen is een kwestie van trial and error. Ik moet losse, op zichzelf staande informatie zelf zien samen te voegen tot een mooi werkbaar geheel. Bij het bestellen van de ramen kan ik niet overzien hoe ze in mijn huis zouden moeten kunnen passen, dus dat doe ik voorlopig maar niet. Er zullen ramen in komen. Met helder glas zodat ik naar buiten kan kijken. En deuren om mensen naar binnen te kunnen laten en de wereld buiten. Een open haard om me te verwarmen en een bubbelbad in de badkamer. Maar dat is allemaal ver weg dromenland. Voorlopig ben ik nog bezig met die klotefundering.
De websites die ik heb geraadpleegd om te leren hoe je een fundering stort blijken niet allemaal even betrouwbaar. Ik heb keer op keer een paar dagen later de boel weer moeten afbreken,, met een drilboor het cement aan diggelen gebracht en het puin moeten afvoeren naar de vuilstort. Ik kreeg blaren van de kruiwagens, want ik kon geen auto lenen. Bij de stort ben ik een bekend gezicht. Ze weten inmiddels hoe ik mijn koffie drink en geven pleisters voor mijn handen. En telkens als ik dan weer terug kom bij mijn lapje grond zag het er nog erger uit als te voren.
Bij elke mislukte fundering wil ik opgeven. Maar met elke in elkaar gestorte fundering heb ik wel weer dingen geleerd. Mijn laatste fundering kon ik zelfs storten zonder alle kuilen opnieuw te moeten graven. Hij ziet er nu echt prachtig uit. Voor een zelfgebouwde fundering tenminste. Hopelijk blijft hij stabiel en blijkt over een paar maanden niet dat ik eigenlijk heipalen nodig had. Volgens de brochure was mijn lapje grond ondergrond door stevig zand. Maar ja, als ik in dit proces één ding heb geleerd is dat mooie plaatjes geen mooi resultaat geven.
Oké, ik heb er een paar jaar over gedaan, maar mijn laatste fundament dat ik sinds december aan het bouwen ben geweest lijkt echt stevig en mooi geworden. Bijna professioneel.
Morgen begin ik aan een LOI-cursus metselen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *