Verward

Het jaar 2020 zal de boeken in gaan als de periode dat iedereen ontdekte wat het is om verward te zijn.

Ik heb weleens over mijn verwardheid gesproken op een voorlichting. Dan vertel ik dat bijna iedereen weleens zo heftig heeft gezopen dat hij ’s ochtends zich stevig afvroeg hoe hij thuis was geraakt. Of over die mevrouw die van haar fiets was gevallen, recht op de stoeprand. Ik haar stiekem verward verklaard Ze had totaal geen idee waar ze was, welke dag het was, ondanks dat ik dezelfde vragen zes keer heb beantwoord.

Maar ik wilde het vandaag over iemand anders hebben en dat heeft niet zoveel met drank of corona te doen.

Zeker, inmiddels moet iedereen die de sociale media volgt zich verward voelen. Ik wel. Tot dit jaar beschouwde ik mezelf als een wel geïnformeerde vrouw die met een enigszins kritische blik de wetenschap volgde, met peers sprak en op basis daarvan haar mening vormde.

Er is een parallel universum ontstaan waar mensen zoals ik schapen heten en waarin mensen bij een verwijzing naar de JAMA dit argument eenvoudig onderuit halen door te zeggen dat alleen wetenschappers daarin publiceren, zij onderdeel zijn van agenda 2030 en dus niet te vertrouwen zijn.

Eerlijk gezegd weet ik inmiddels niet meer of ik de mevrouw ben die ik dacht dat ik was, of dat ik een onwetend, volgzaam schaap ben omdat ik geloof in de MSM. Deze laatste term heb ik even moeten googlen, maar het is een denigrerende naam voor Main Stream Media (zoals bijvoorbeeld de NOS of de JAMA) die volgens het andere ‘kamp’ liegers en bedriegers zijn ten dienste van (vul zelf een willekeurige complottheorie in).

Bij een oorlog weet je pas aan het einde wie er gelijk bleek te hebben, wie de goeden waren en dat is zelden degene die dat aan het begin leek te zijn. Volgens sommige mensen zijn wij in oorlog. Ik vind van niet, maar er heest bij mij wel enige verwarring inmiddels over wie er gelijk heeft.

Dus terug naar de persoon die wel echt en duidelijk in de war is.

Het was een zegen voor de ouders die bij het thuisscholen hun leerlingen soms spuugzat waren en gelukkig naar buiten konden sturen om daar te gaan spelen: de zonnigste lente. In zomer konden we ècht iets doen aan ons  ventilatieprobleem want we hadden de heetste zomer ooit. Het is nu bijna één december 2020, mijn zesendertigste verjaardag, en ik kan me herinneren in een winter niet heel lang voor deze dat de visite niet kon komen door de sneeuw. Dit jaar heb ik een ander probleem met visite hier krijgen (pakketjes zijn welkom), maar de bomen zijn niet eens kaal, bij lange na niet.

Corona is tijdelijk, maar dit jaar heeft mij geleerd dat Moeder Natuur compleet in de war is. Van alle mensen die in de war kunnen raken, is dit de gevaarlijkste. Ik weet dat dit een personificatie is maar als we een persoon van haar maken, kunnen we haar misschien een klein duwtje in de goede richting geven, ver van de afgrond waar wij schapen inlopen volgens de alternatieve denkwijzen over corona. Corona is tijdelijk, klimaatverandering niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *