Toekomstplannen

Toen ik stopte met mijn studie geneeskunde, ben ik gestopt met het maken van toekomstplannen. Ik had het al druk genoeg met mezelf drijvende te houden. Nadat ik ook mislukte tijdens het half jaar ergotherapie studeren, was het helemaal klaar.

Ik nam allerlei kleine baantjes om toch maar te bewijzen dat ik ondanks alles iets bijdroeg aan de maatschappij. Dat ik iets deed wat mijn bestaansrecht rechtvaardigde. Ik werd schoonmaker, helpende, vakkenvuller. Baantjes waar ik ongelukkig mee was, maar die ik deed om mezelf te bewijzen.

Zelfs daarin faalde ik. Ik liep steeds, en steeds harder, tegen mezelf aan tot het moment dat een arts bij het UWV verklaarde dat het niet meer hoefde. Van haar, en daarmee van het UWV hoefde ik nooit meer te gaan werken. Ik zat op dat moment op mijn psychische diepste dieptepunt ooit.

Het was wel de open deur die ik nodig had. Ik ben op verschillende plekken vrijwilligerswerk gaan doen en uiteindelijk bij Lumen beland. Ze is een oude bekende van me, al sinds 2007 geef ik regelmatig lezingen namens één van haar voorlopers, het GGZ Informatiepunt. Door nu via een andere weg binnen te komen, ontdekte ik ook haar andere delen.

Ik mag er mezelf zijn. Ik mag voelen wat ik voel. Ik mag mezelf ontdekken. Ik kan er uitzoeken wat bij me past, wat ik wil, wat ik kan en waar mijn talenten en passies liggen. Ik leer er regie te nemen over mijn eigen leven, over mijn eigen behandeling.

Heel erg langzaam ontdekte ik dat er onder die berg sintels nog wat smeulende stukken hout lagen die toch nog wat warmte uitstraalden. Door het vakkundig en zeer voorzichtig op te poken ging er een klein vuurtje branden. En dat kleine vuurtje wordt met elk gesprek dat ik voer groter, tot het nu in de kille coronawinter een stevig brandend en verwarmend haardvuur is geworden.

Zo kwam ik tot het moment dat Project Leven 2.0 anderhalf jaar geleden van start kon gaan. Inclusief toekomstdromen, toekomstplannen en studie.

Het Lotgenotencafé van Stichting Lumen Holland Rijnland is genomineerd voor de Appeltjes van Oranje. Klik hier om op ons te stemmen: https://www.appeltjevanoranje.nl/projecten/lotgenotencafe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *