Lifechart

Soms hou ik het een paar weken vol. Soms een paar manden of zelfs een jaar. Ik ben er niet goed in om voor langere tijd hetzelfde te doen. Ik ben snel verveeld. Als ik een hobby langer dan een jaar vol hou, dan is dat al veel. Alleen bij pianospelen keer ik altijd weer terug.

Een onderdeel van Dansen is dat ik het prima vind dat ik spullen koop voor een hobby van vier weken. Zolang ik er maar van geniet, hoewel zelfs dat bij de aankoop niet echt belangrijk is. Ook een miskoop is niet zo erg meer als vroeger. Zolang ik maar bij de aankoop van plan ben om het te gaan gebruiken.

Ik heb volledig geaccepteerd dat mijn leven bestaat uit periodes waarin ik iets wel doe of juist laat. Mijn leven bestaat immers uit periodes dat ik depressief ben, periodes dat ik hypomaan ben en stabiele periodes die elkaar steeds afwisselen.

Wat ik ook periodes lang doe en dan weer niet is het bijhouden van een lifechart. Maar als je op Pinterest zoekt, dan vind je vanalles behalve wat ik ermee bedoel.

In mijn lifecharts geef ik iedere dag een cijfer aan mijn stemming en zo verschijnt er in de loop van de dagen een grafiek. Ik heb in mijn kast met certificaten, diploma’s, cursusmappen en delen uitgeprint dossier een hele stapel aan boekjes liggen en tussendoor heb ik ze ook regelmatig digitaal bijgehouden. Er zijn verschillende apps voor*.

Voor mijn gevoel heb ik het altijd vaker niet gedaan dan wel, maar als ik zo nar mijn stapel kijk denk ik dat mijn gevoel ongelijk heeft. En dat is ook precies waar de lifechart voor bedoeld is. Het is heel lastig om naderhand, soms zelf jaren naderhand in te schatten hoe depressief of hoe manisch je nou eigenlijk was. Daarnaast gebruik ik het vaak om aan mijn hulpverlening het hoofd achter het masker te laten zien.

Ik weet dat het drie jaar geleden heel erg slecht met me ging en dat het toen langzaamaan steeds wat rustiger werd in mijn hoofd tot het punt dat ik ruim twee jaar geleden voor het leven kon kiezen. Maar wat nou het specifieke moment was dat ik voor het eerst merkte dat ik een betere dag had? Ik weet het niet. Mijn lifechart uit die tijd wel en trots postte ik toen die afbeelding op Facebook.

Vlak daarna ben ik gestopt met het bijhouden van lifecharts. Ik vertrouwde mijn hulpverlening voldoende en had geen zin meer in de dagelijkse confrontatie. Afgelopen juni ben ik weer begonnen met een fysiek boekje. Met een glimlach vergelijk ik mijn huidige lifechart met die van toen. Ik zie dipjes rondom de weekenden, maar verder een vlakke lijn.

Ik heb het volledig geaccepteerd dat mijn leven nu gaat zoals het gaat. Maar ja, da’s op dit moment ook niet zo moeilijk.

Lifechart van september 2018, met het eerste teken van wat herstel bleek te zijn.
Fotobeschrijving: screenshot met een grafiek met links de as depressie/stabiel/manie en onder de tijd. Er is een lijn naar boven van depressie naar stabiel te zien.
lifechart september 2021
Fotobeschrijving: foto waarop ik een boekje vast hou. Er staan cijfers over slaap, zelfbeschadiging, suïcidaliteit, persoonlijkheid en zelfdestructief, en een grafiek van stemming (depressie/stabiel/manie) waar slechts drie mini-dipjes te zien zijn.

* Ik heb de apps SmartAlert en eMoods gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *