Pillenbox

Als je het me een half jaar geleden had gevraagd, dan had ik je ronduit uitgelachen. Ik bèn evidence based.  Ik geloof in PubMed*, in SPSS*, in plausibele verklaringen en logische gevolgtrekkingen. Dat schreef ik al in 2019.

Maar nu ben ik dat dus eventjes niet

Ik heb namelijk net een nieuwe pillendoos gekocht omdat mijn huidige te klein is voor alle supplementen die ik neem. Jawel, die supplementen die niet of alleen binnen krappe marges evidence based zijn. Ik heb ook geen bloed laten prikken, want ik wilde ze ongeacht de uitslag gaan gebruiken. Ik wilde ook niet de RCT’s* afwachten, maar gewoon starten.

Ik zei toch: ik had je echt keihard uitgelachten

Dit zijn namelijk precies de dingen die ik tot enkele weken geleden mijn collega-lotgenoten sterk afraadde.

“Wacht nou gewoon tot de RCT verschijnt.”
“Als bloedwaarden goed zijn, zelfs tegen de ondergrens aan, doe het dan niet.”
“Zonde van het geld, want het werkt niet.”
“Als je het bij vetoplosbare vitaminen doet is het zelfs potentieel gevaarlijk.”
“Doe het altijd in overleg met een arts.”

Allemaal precies zoals de NHG-standaard* ‘langdurige klachten na COVID-19 voorschrijft, precies zoals ik heb gezegd. En allemaal precies niet zoals ik op dit moment doe.

Toch doe ik het

En dan doe ik het ook nog eens zo on-evidence based als het maar kan. Ik heb meerdere interventies tegelijkertijd gestart, waardoor het natuurlijk met geen mogelijkheid te achterhalen is welke nou eigenlijk me het beste hielp. Sowieso is een n=1* studie de laagste vorm van bewijs.

Toch ben ik tegelijkertijd gestart met bewezen (hogere schildkliermedicatie), nog niet bewezen (zwaartedeken, lactoferrine) en onbewezen bij mijn bloedwaarden (magnesium, vitamine B12, vitamine D) interventies.

Het is natuurlijk redelijk absurd dat juist ik mijn toevlucht neem tot onbewezen behandelingen.

Het zegt wel iets over hoe hopeloos ik mijn longcovid-situatie op dit moment vind

De tranen die ik haast dagelijks laat. De frustraties en boosheid dat ik in jaren niet zo psychisch instabiel en labiel ben geweest. De lichamelijke belemmeringen die ik ervaar in het bestrijden van mijn depressies. Het eeuwig eerder dag voldoende moeten rusten en waardoor ik de hypomanie niet zien.

Wat misschien minstens zo absurd is dat ik merk mijn babystapjes van vooruitgang, peuterstappen zijn geworden. Dus wat iedereen die op dezelfde manier denkt als dat ik tot een paar weken geleden dacht, er ook van vindt: ik ben er blij mee. Alleen jammer dat ik dus niet weet welke interventie mij zo heeft geholpen.

*Pubmed: database met alle medisch-wetenschappelijke publicaties
*SPSS: statistisch programma
*RCT: randomised controlled trial, na de meta-analyse de hoogste vorm van wetenschappelijk bewijs
*n=1: n=het aantal deelnemers aan een studie. De term n=1 wordt ook wel denigrerend gebruikt voor het afkraken van anekdotisch bewijs, meestal een drogreden om een voorbeeld te gebruik in plaats van een studie. Lubach legde dat in dit filmpje heel mooi uit.

Copyright: serezniy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *