Nuance

Nadat ik vanmiddag mijn ontbijtje bakte, zette ik de televisie aan. Een dampend eitje met de daarin restanten van mijn Levensfeestje (kaas, peperdews, cerverlaatworst) en een vers afgebakken stokbroodje stonden op mijn salontafel. Marietje, mijn robotstofzuiger, snorde op haar gemak door de woonkamer om mijn vloer te stofzuigen en te dweilen terwijl ik in mijn luie stoel ging zitten om te eten en televisie te kijken.

Afgelopen tijd was behoorlijk turbulent

Het begon allemaal met aan mijn leidinggevende door te geven dat ik minder uren als vrijwilliger zou stoppen in mijn betaalde baan. Een dag later was er een steekpartij anderhalve straat van mijn werk verwijderd, bij een zusje van onze organisatie. Twee uur lang iedere vijf à tien minuten een sirene voorbij krijgen, en een continue hoorbare politiehelikopter deden wel wat mij. Ook was ik bang dat ik de dader of slachtoffers zou kennen.

Maar vooral de ongenuanceerde reactues, soms met doodsbedreigingen, over de dader kwamen bij mij heftig binnen.

Ik weet wat voor mensen bij De Bakkerij werken en voor wie zij dit doen. Hun overtuigingen en hun missie komen overeen met waarom ik voor Stichting Lumen werk en werk zoek bij een andere sociaal gerichte organisatie. De bewoordingen van de reacties stonden zo ongelofelijk ver van hun idealen, van wie zij en ik zijn. Het deed me oprecht veel pijn en verdriet dat mensen -die werkelijk geen idee hebben van wat voor organisaties in De Bakkerij zitten- zulke bewoordingen kunnen gebruiken.

Natuurlijk weet ik als social-media-monster dat mensen zich nu eenmaal zeer ongenuanceerd uitlaten op anonieme online platforms. Ongenuanceerder dan dat ze in het echte leven zouden doen. Normaal gesproken kan dat naast me neer leggen, maar dit keer had ik daar iets meer tijd en vooral veel meer energie voor nodig.

Tijd en energie die ik eigenlijk helemaal niet had

want op zaterdag had ik mijn eerste Levensfeestje. Op zondag ben ik naar de Stiltebijeenkomst geweest, wat mij trouwens ontzettend heeft geholpen. Op dinsdag had ik voor het eerst een dag vrij in het kader van meer solliciteren. Op woensdag werd ik gebeld met de vraag of ik maandag langs wilde komen voor een gesprek. Gisteren dus mijn tweede Levensfeestje. Tussendoor schrijf ik op mijn werk, naast mijn gebruikelijke werkzaamheden, aan de overdracht.

Vandaag had ik eindelijk even rust en tijd voor mezelf

Zo belandde ik vanmiddag dus met een eitje en een stokbrood voor de televisie alwaar net het programma Het Filosofisch Kwartet was begonnen van Human. Met welke overdaad aan nuance vond daar aan tafel een discussie plaats. Mensen die met een vriendelijkheid argumenten uitwisselden. Dat er heden ten dagen nog op deze manier van gedachten gewisseld kan worden.

Ik hoop dat de toetsenbordhelden hier wat nuance van leren. Dat zou mijn turbulente weken een stuk eenvoudiger maken.

© virtosmedia, 123RF Free Images

Wil je Lonneke’s Levensdans financieel steunen en mijn levenswerk ook mijn echte werk maken? Doneer dan nu: https://www.lonnekeslevensdans.nl/donatiebutton/ of koop mijn boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *