Herstel

Iedere lezing is uniek en afgestemd op de doelgroep en opdrachtgever. Toch komen sommige plaatjes die ik heb gemaakt regelmatig terug. Dit is er daar eentje van.

Aan de hand van dit plaatje leg ik uit hoe belangrijk het is om oog te hebben voor alle drie de soorten herstel

Ze kunnen niet onder elkaar. Afhankelijk van mijn publiek en het doel, vertel ik dan over mijn ervaringskennis op dit onderwerp, of over mijn persoonlijke ervaringen. Want om te komen waar ik nu ben, heb ik uit alle drie de bronnen geput.

Het klinische herstel lag vooral bij de GGZ. Lithium heeft meermaals mijn leven gered en schematherapie heeft mij mijn leven terug gegeven. Maar dat was niet voordat ik tijdens mijn maatschappelijk herstel ervaringen kon uitwisselen met lotgenoten, en daardoor voor mezelf kon erkennen dat ik zelf gericht om hulp mocht vragen.

Want daardoor kwam ik terecht bij een psychiater aan wie ik vroeg om psychologische ondersteuning terwijl ik zelf ook wel wist dat ik te instabiel was voor therapie. Omdat ik meedeed in een stukje maatschappij waar psychische problemen normaal waren, durfde ik te vragen om een psycholoog en wist ik hem te overtuigen om mij te behandelen.

Het weer meedoen leidde ook tot meer persoonlijk herstel

Ik volgde de cursus Zicht op Herstel om meer inzicht in mijn eigen proces te krijgen. Doordat ik maatschappelijk weer meedeed, kon ik weer gaan studeren. Ik genoot ervan om nieuwe kennis op te doen en om te zien dat ik steeds verder kon groeien. Ik kon schematherapie aan, omdat ik grote stappen op het gebied van alle drie de soorten herstel had bereikt.

De drie soorten herstel maakten uiteindelijk dat ik steeds meer mens werd, en steeds minder patiënt

Welke soort op de voorgrond staat, verschilt. Tijdens mijn depressie stond het klinisch herstel centraal, vandaag tijdens het reageren op LinkedIn mijn persoonlijk en dinsdag op kantoor mijn maatschappelijk.

Ik denk dat dit voor heel veel mensen geldt, voor heel veel van hun processen. Daarom ben ik een groot voorstander van Housing First. Zonder een stabiele basis, kun je er zoveel hulpverleners tegenaan gooien als dat je wilt, maar zul je niets bereiken. Zonder klinisch herstel, wordt een stabiele basis bereiken ontzettend ingewikkeld.

Bob Richters heeft een mooi initiatief gelanceerd dat hiermee samenhangt

Hij is bezig het Hotspot Hutspot Hotel op te zetten. Een hotel met 40 kamers waarvan 15 kamers voor mensen zijn die dakloos zijn of dreigen te worden. Deze mensen werken in het hotel (maatschappelijk herstel), krijgen de juiste hulp (klinisch herstel) en kunnen weer op zichzelf leren vertrouwen (persoonlijk herstel. Ze hebben alleen nog een enorme berg geld nodig om te kunnen starten.

Ik weet hoe behulpzaam het is om naar alle aspecten van herstel te kijken, om herstel te kunnen veroorzaken. Help jij hen opstarten?

Doneren: https://whydonate.com/nl/fundraising/hotspothutspothotel
Meer info: https://hotspothutspothotel.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *