Leegte

Veel mensen denken dat een depressie gaat over verdriet en pijn. Maar het gaat om de afwezigheid van alles. Als ik de tip krijg dat ik gewoon positief moet denken en gewoon gezond moet eten om uit mijn depressie te komen – want dat hielp de tipgever destijds briljant tegen een depressie- dan denk ik altijd ‘Jij hebt nog nooit een echt zware depressie gehad.

Want een echt zware depressie is niet ongelukkig zijn. Een echt zware depressie is leegte.

Het zijn afgestompte zintuigen.

Niets meer proeven, niets meer ruiken en kleuren flets zien. Het is zelf maar de melk in je koffie doen omdat het te moeilijk is om te vertellen dat je er melk in wilt. Het is niet meer zien, ruiken of proeven dat de melk bedorven is.

Over alles waar je naar kijkt ligt een grijze waas. Alle kleuren hebben een filter gekregen. Niets is mooi of lelijk, maar alles is grauw. Je ervaart geen verschil tussen een schijnende zon of een dicht wolkendek. Alles voelt hetzelfde.

Het is het verlies van denken en van associëren.

Het is amper nog blogs kunnen schrijven. Het zijn wat aan elkaar geregen woorden, die inhoudsloos zijn. Enthousiaste e-mails met een vleugje humor zijn voorgoed verleden tijd.Net als een nieuw idee bedenken en uitvoeren. Een originele insteek voor een PowerPoint. Inschatten welke humor je kan gebruiken. Ad rem reageren op vragen. Het is gevoel dat je je intelligentie bent verloren.

Boodschappen doen en niet kunnen bedenken wat je wilt eten, wat je wilt koken, wat lekker is en wat niet.

Het is helemaal niets meer willen. Op de bank voor je uitstaren en niet horen wat de televisie je vertelt. Het is een puzzeltje maken en alleen de fouten zien die je daarbij maakt.

Het is het verlies van zowel blijdschap én verdriet. Een complete onverschilligheid.

Het is alles negatief interpreteren. Iedere opmerking, iedere gedachte is het bewijs van jouw complete falen.

En als de depressie dan over is, dan kun je je helemaal niet meer voorstellen dat je je ooit zo hebt gevoeld en geef je anderen de tip dat ze gewoon positief moeten denken en goed voor zichzelf moeten zorgen.

2 gedachten over “Leegte

  1. Mooi beschreven maar ook een zware depressie is bij iedereen anders.

    • Je hebt helemaal gelijk. Het is bij iedereen anders. Sterker, het is zelfs per depressie anders. Het gevoel niet meer verdrietig kunnen zijn, dat de afwezigheid van gevoel moeilijker kan zijn dan verdrietig zijn (was ik maar verdrietig) is wel iets wat ik vaak van mensen terug hoor en wat heel erg moeilijk invoelbaar is door mensen die geen depressie hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *