Controle

Afgelopen woensdag vroeg mijn verpleegkundige mij wat het verschil is tussen hypomaan en enthousiast zijn. Na lang nadenken zei ik dat ik bij een hypomanie ’s nachts gedachten krijg om te gaan koken. Producten koop die ik niet nodig heb. Met de technieken die ik heb geleerd is het in de hand te houden.
Stabiliteit betekent voor mij niet dat ik geen episodes heb. Stabiliteit betekent dat ik ze in de hand kan houden en slechts één streepje boven of onder de lijn zit. Stabiliteit betekent dat ik geen last heb van mijn episodes. Stabiliteit betekent dat mijn harde werken resultaat oplevert.
Met deze definitie ben ik nu vijf weken stabiel.
Stabiliteit betekent automatisme. Het betekent dat je een drukke week minder druk maakt. Het betekent dat je na een chaotische dag een dag rust inpland. Het betekent dat als je somber bent, je een kopje thee gaat drinken in de stad.
De controle kwijt raken betekent paniek. Het betekent zo chaotisch zijn dat je niet meer weet hoe je jezelf moet afremmen en dat je tot twee uur ’s nachts aan het schoonmaken bent. Of aan het koken. Het betekent zo somber zijn dat je jezelf geen oxazepam gunt om het lijden lichter te maken.
Gisterenavond was ik niet in paniek. Ik was binnen een uur ver over de grens tussen verdriet en somberheid geraakt. Ik wist precies wat ik deed en met welke reden. En ik wist dat mijn doel deze avond nooit bereikt kon worden.
Dus ik zette mijn hulpmiddelen in om de avond te overleven. Dat is verkeerd uitgedrukt, overleven ging ik helaas toch wel. Ik zette mijn hulpmiddelen in om rustig genoeg te worden om te slapen.
Ik chatte met 113, maar mijn telefoon was vervelend.
Ik belde mijn TOR. Ze namen niet op. Ik belde de crisisdienst met de vraag of zij het goede nummer van mijn TOR hadden. Ze hadden een nummer, maar dat was niet in gebruik.
Ik appte met mijn zus en nam niet op toen ze belde. Ze kwam langs en zag dat ik heel moe was. Dat had ik zelf niet meer door. Uiteindelijk kon ik slapen met mijn suïcidale hoofd.
Toen ik vanmiddag opstond was ik gelukkig alleen somber.
Het is geen depressie, die duurt minimaal twee weken, maar ik ben wel de controle kwijt.

Een gedachte over “Controle

  1. Mooi geschreven verhaal. Top! Sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *