Prestatiedruk

Bedrituelen

Eén, twee, drie. Twee overslaan en dan zeven zwart.
Twaalf, één overslaan, acht zwart en de rest ook overslaan.
Als dat twee is, dan zou ik nu alvast de middelste van de drie zwart kunnen maken en als dat 8 is, dan zijn in ieder geval die twee vakjes zwart. En dat betekent weer dat die vier die boven die kolom daar moeten.

Ik heb een nieuw spelletje ontdekt en het is heerlijk rustgevend. Het heet nonogram. Ik ken het beter als de Japanse Puzzel. Het allerbelangrijkste: voor mij is het de ultieme manier om te rust te komen. Ik kleur digitaal voorzichtig alle vakjes zwart of ik zet er kruisjes in ten teken dat het vakje leeg moet blijven. Na de derde fout, ben ik af en moet ik opnieuw beginnen.

Ik speel vaak spelletjes op mijn telefoon. Steeds word ik dan uitgedaagd om een moeilijker level te gaan spelen. Dat ging zo bij Candycrush. Bij Farmville waar bij steeds het level een stukje moeilijker werd zeker als je geen vrienden had die het ook speelden. Paper I.O. vind ik steeds frustrerender als het me lukt om niet meer land te veroveren dan de laatste keer. Zelfs Piano Tiles, dat heel lang heel leuk was, wordt frustrerend als de nieuwste levels niet meer haalbaar zijn.

Het is leuk zolang je vooruitgang boekt en als de voortgang niet meer leuk, raak ik teleurgesteld in mezelf. Tijd om het spel van de telefoon af te gooien en nooit meer een ander spel te spelen. Tot ik uiteraard drie dagen een nieuw, verslavend spel ga spelen en alles zich herhaalt.

Nu speel ik dus Nonogram. Of Japanse puzzels. Ik hoef niet steeds een moeilijker level te gaan spelen om tot het volgende level toegelaten te worden. Er zijn gewoon vier verschillende niveau’s en dat is het. Er is geen prestatiedruk. Er zijn alleen lege vakjes die ingekleurd moeten worden met zwarte vlakken of kruisjes.

Aan de zijkant staan cijfers en die geven aan hoeveel zwarte vakjes er naast zwart gekleurd moeten worden. Daarna is het slechts enkel nog logisch redeneren hoeveel vakjes tussendoor leeg moeten blijven. Misschien is het daarom wel ontspannend. In tegenstelling tot al die andere spelletjes, is het  een manier om even te ontsnappen aan de prestatiedruk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *