Duizend waarheden

Er zijn duizend versies van dezelfde werkelijkheid. Iedereen beleeft deze waarheden op zijn eigen manier, afhankelijk van zijn eigen plaats en zijn eigen tijd. Zoals ik met duizend blogs duizend verschillende versies van mijn werkelijkheid kan beschrijven, doet iedereen dat elk moment van zijn leven met zijn eigen versie.

De afwijzingsbrief is lang en duidelijk. Ze wilden dat het een verhaal zal zijn met een personage. Het hoefde niet persé mij te zijn, het kon ook iemand zijn die op mij lijkt, zoals een zus. Hoe was zij als kind. Hoe groeide ze op. Uit wat voor gezin komt ze. Wat was haar achtergrond. Waar liep ze tegenaan.

Ik begin te huilen. Dit is immers het boek dat ik nooit zou kunnen schrijven. Dat is niet omdat er geen verhaal in zit. Ik zou meerdere boeken kunnen schrijven over onze familie. Het verhaal over mijn opvoeding kan alleen autobiografisch verteld worden. Het is te bijzonder om geloofwaardig over te komen mocht het fictie zijn geweest. Daar ligt het niet aan.

Ik zou het dolgraag willen schrijven, maar, wij zijn zo’n uniek gezin dat ik er niet over kan schrijven zonder de waarheden van de andere familieleden ermee tekort te doen. Publiceren zonder mijn andere familieleden te respecteren kan en wil ik niet. Het is de concessie die ik niet bereid ben te maken.

Daarom publiceer ik de bundel Dansen in eigen beheer. Uit respect voor de verschillende waarheden van de mensen om mij heen, heb ik besloten alle adviezen van gerenomeerde uitgevers de wind in te slaan en door te gaan met het pad dat ik met de vorm van mijn boek heb gekozen.

Met deze keuze ben ik een nieuwe fase ingegaan. Ik wacht op dit moment op de definitieve prijsopgave van de uitgeverij die mij hierbij gaat helpen en ik heb afgelopen week een verwachtte tijdsspanne gekregen. Begin 2021 ligt mijn bundel in de winkel.

En in het kader van ‘het proces is belangrijkste’ ben ik natuurlijk stiekem toch nog begonnen met het schrijven van mijn eerste autobiografische roman. De eerste 9.000 woorden van hoe ik het beleefd heb, van mjjn waarheden, zijn een feit. Zonder uitdrukkelijke toestemming zal ik het echter nooit publiceren. Dat beloof ik. Want iedereens waarheid is even waardevol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *