Druiven eten

Voor mij staat mijn fruitschaal. Er liggen decembermandarijntjes in, de appel die ik kreeg tijdens de overdadige lunches bij BCN in de pauze tussen de lessen Business English en een tros druiven. Die tros druiven heb ik dan weer te danken aan het vak dat ik nu volg: Zakelijk Schrijven.

Het inmiddels anderhalf jaar geleden dat ik Project Leven startte en alweer negen maanden sinds ik weer een studie ging oppakken. Het studeren is zwaarder dan ik had verwacht, zeker in combinatie met corona, mijn boek, mijn blogs en de verdere professionalisering van het secretariaat. Het is ook echt veel leuker dan dat ik had verwacht. Zeker het vak Zakelijk Schrijven.

Terwijl ik dit stukje schrijf pluk ik een druif van de tros en stop die in mijn mond. Het velletje voelt zacht in de mond en moet breken voordat ik de volledige inhoud kan proeven. De pitjes maken dat ik gedwongen word om bedachtzaam te eten en het niet te snel weg te kauwen. Daardoor kost het ook net iets meer moeite om weg te krijgen dan pitloze druiven. Ik denk dat dat ook de bedoeling van mijn docente is.

De druiven zijn namelijk figuurlijk.

Waar de inleidende alinea van een brief of e-mail een mandarijn is en de slot alinea een appel, zijn alle tussenliggende alinea’s druiven. Voor ieder sub-onderwerp is er een aparte druif te bedenken. Een alinea omvat namelijk één afgeronde boodschap, die samen met alle andere druiven het middenstuk vormen.

De tekst van een druif begint met de kernboodschap die je in de zinnen daarna toelicht. Als je het goed doet is daardoor je tekst goed ‘scanbaar’. Volgens de theorie zou je de essentie van de tekst moeten begrijpen door alleen de eerste zin van elke druif te lezen. Betrapt, je hebt het zojuist getest en gezien dat het werkt.

Dankzij deze druiven doe ik nu ongeveer drie keer zo lang over het schrijven van e-mails, zal ik nooit meer een adres op etiketten printen zoals ik met de decemberpost van Lumen heb gedaan (sorry) en denk ik nog meer na over de boodschap van mijn blogs. Zakelijk leren schrijven heeft dus ook invloed gekregen op mijn creatieve schrijfproces. En daar plukken jullie dan weer de vruchten van.

Studeren is net zo geweldig als schrijven. Ik pel nog een mandarijntje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *