Succesverhalen

Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik faalde op studeergebied. De bovenbouw van de HAVO en het VWO verliepen soepel, maar voor de rest voldeed ik niet aan de standaarden.

Na mijn propedeuse geneeskunde, volgens mijn ouders met teleurstellend lage cijfers en niet eens in één keer, heb ik geen diploma’s meer gehaald. Ik faalde in de opleiding. Ik was een slechte student. Blijkbaar had ik niet voldoende motivatie.

Ook het op het lagere niveau gegeven ergotherapie kon ik niet aan

Het groepswerk lukte me niet. Ik viel buiten de groep en begreep de ongeschreven regels niet. De praktische insteek in plaats van het onderzoekende lag mij niet. Nu weet ik dat voor mijn theoretische manier van denken, en de persoonlijkheidsstoornis die ik heb, het reguliere HBO juist moeilijker was dan de universiteit.

Ik heb lang niet gedurfd om weer te gaan leren

Ik was dan ook heel erg trots op mijn certificaat dat ik kreeg nadat ik de WMEE (werken met eigen ervaring) had afgerond. Ik leerde ieder certificaat na iedere cursus of workshop te koesteren. Of dat nu ging om het bevorderen van mijn ervaringsdeskundigheid, het verbeteren van mijn Excel-vaardigheden of een cursus rondom het bestuur van vrijwilligersorganisaties. Ik behaalde iets. Ik kon iets.

Toch was het ongelofelijk spannend toen ik een aantal jaar geleden weer met een echte, fulltime studie begon. Mijn stemmingswisselingen gooiden vaak roet in het eten als ik mijn studievaardigheden het hardste nodig had. Maar ook de onverwachte longcovid hielp niet mee. Zelfs in het halve tempo waarvoor ik me had ingeschreven moest ik regelmatig uitstel vragen.

Ik heb eerlijk gezegd nooit gedacht, behalve in mijn dromen, dat het me zou lukken

dat het me zou lukken om deze studie te volbrengen. Ik heb niet veel geleerd wat ik echt praktisch kan toepassen. Maar mijn kennis over organisatiestructuren en klantreizen is misschien niet praktisch toepasbaar, maar wel nieuw. Ik heb heel erg veel nieuwe dingen geleerd in deze jaren. Ook waren de hoge cijfers voor Engels en de interpretatie van wetenschappelijk onderzoek erg goed voor mijn ego.

En nu? Nu heb ik heb gehoord dat ik geslaagd ben voor mijn laatste vak. Met 7,5 terwijl ik mijn opdracht halfbakken af inleverde, puur om een uitgebreid commentaar te krijgen en dan bij de tweede poging het vak wel te halen. Ik heb het verdorie gewoon behaald. Ik heb een HBO-propedeuse Officemanagement bij Schoevers. Het was vaak niet makkelijk, maar het is gelukt. Ik hoef alleen nog maar mijn scriptie te schrijven, maar ik heb het gehaald.

Ik ben zo ongelofelijk trots en blij

Voor degenen die het blog van vorige week hebben gelezen: mijn bed is inmiddels verschoond en mijn keuken (inclusief gasfornuis) en toilet zijn spik en span na het poetsen.

En wat ook cool is: na al die jaren is er nu weer intellectuele ruimte om verder te gaan met mijn tweede roman. Ik heb er afgelopen week eindelijk weer eraan geschreven.

3 gedachten over “Succesverhalen

  1. Gefeliciteerd. Weer een mooi succesverhaal erbij.❤️

  2. P.s
    Ik heb mogelijk iets interessants voor je om te lezen: https://www.anneliesspek.nl/whitepapers/

    Nogmaals gefeliciteerd, blijf ze sparen die succesverhalen.

    • Wauw, dit is interessant. Ik heb direct geklikt op ASS en of vermijdende persoonlijkheidsstoornis. Want dat lijkt van buiten ook bij mij soms op ASS. Het stuk schrijft heel goed hoe de motivatie om sociale situaties te vermijden sterk verschilt èn overeenkomt. Bedankt voor het delen, Lars!! Ik zet wel vaker bij gesprekken of lezingen in dat de de VPS kan lijken op ASS. En dit stuk gaat mij daarbij echt verder helpen. Nogmaals: dankjewel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *