Vredesstichter

Het was altijd een onderdeel van mijn leven en inmiddels de karaktereigenschap waar ik het meest trots op ben.

Het is er bij mij thuis figuurlijk ingeslagen

door middel van ellelange gesprekken die kwamen zodra ik de fout in was gegaan. Ook was het een belangrijke boodschap in de kerk. Ik ben goed afgericht, kan ik wel zeggen. Ik leerde vroeger namelijk, tot in de extreme, rekening te houden met elkaar. Ik moest als oudere zus en intelligent meisje zonder gedragsproblemen -tenminste volgens mijn ouders- rekening houden met de broertjes en zusjes die dat niet konden. Altijd me netjes gedragen, altijd me inleven, altijd hun zoethouden en altijd als ik hierdoor werd gekwetst niet boos te worden, maar te vergeven en de volgende keer beter op te letten.

Het was zo extreem voor mij dat het ernstig heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van mijn afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Het zat me heel erg vaak in het pad. Ik heb vaak het gevoel gehad erop beoordeeld en erdoor veroordeeld te worden. Maar na mbt en sft, twee soorten therapie om een persoonlijkheidsstoornis te behandelen, is het probleem van mijn sterke karaktetrekken verminderd en hou ik alleen een karaktertrek over waar ik ontzettend trots op.

Ik hou van debatteren. Van mijn mening gefundeerd en zorgvuldig opschrijven of vertellen. Ik ben verslaafd aan sociale media. Altijd heb ik wel ergens een mening over. Ik ben goed in argumenten bedenken en inbrengen. Ik ben ervan overtuigd dat ik meetel, dat mijn mening ertoe doet. Altijd weloverwogen en met respect tegenover de tegenpartij. Naast me begrepen voelen, te begrijpen en de ander te begrijpen, staat mijn mening.

Maar soms gebeuren er dingen in de wereld waarin ik beter gewoon mijn mond houd

omdat zelfs de meeste nuance als een aanval op de één of een afwijzing. Ik heb recht op mijn mening en deze te uiten, maar ik heb ook het recht om deze voor mij te houden. Misschien zouden mensen in sommige discussies ook iets meer mijn lessen van vroeger kunnen toepassen.

Hier moest ik vandaag aan denken toen een imam en een rabbijn elkaar de hand schudden tijdens Buitenhof. Ik ben trots dat ik een Tomasje mag zijn.

© captainvector, 123RF Free Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *