Zoutloos eten

Wil je weten waar dat extra geld dat ik verdien nu ik bijna uit mijn uitkering ben heen gaat? Zout-minder eten.

Chips met 2,6 gram minder zout per 100 gram dan mijn normale, goedkope merk. Uit de vele soorten noodles heb ik geduldig op de bank degene met het minste zout gefilterd. Ook heb ik ontdekt dat geraspte mozzarella weliswaar minder zout bevat, maar net als alle zoutarme vervangers een iets anders prijskaartje heeft.

Dan maar zelf maken, zou je denken

De salades in plaats van brood maakte ik al. Maar dat moet beter kunnen. Ik een staafmixer gekocht om zelf pesto te kunnen maken, waar pijnboompitten in moeten. Niet te betalen, en alternatieven als cashewnoten zijn ook peperduur. In de zelfgemaakte pastasauzen gaan kruiden om het verlies aan zout te compenseren. Iedereen die zegt dat zelfgemaakte saus goedkoper is dan uit een potje, verklaar ik voor gek.

Waarom doe ik dit mezelf toch allemaal aan? Zes jaar geleden nog bij de voedselbank en nu zo’n beetje iedere extra cent die ik verdien in een supermarkt investeren? Ik had jou voor gek verklaard.

Ik investeer het niet in een supermarkt, maar in mezelf

Hoewel de supermarkt hier ook wel echt profijt van heeft. Ik investeer het in mezelf en in de tijd dat ik nog lithium kan slikken.

Ooit was lithium mijn redding

Nog niet zo lang geleden, trouwens. Hij haalt mij uit zwarte gaten. Hij haalde me uit het grote zwarte gat van 2015-2000, maar ook was hij mijn redding tijdens mijn meest recente zwarte gat van afgelopen februari. Ik weet niet wat ik zonder, of met minder, lithium moet. En juist dat zal de uitdaging worden voor de komende jaren.

Langzaam neemt mijn nierfunctie af. Iets wat mijn vaste lezers al weten, maar het is een groot thema voor mij. Eén van de manieren om -op papier- je nieren te beschermen, is minder zout eten.

Minder zout eten maakt mij ook onzeker

Dat komt omdat zout en lithium ook een interactie met elkaar hebben. Als je minder zout eet, of meer zout verliest door bijvoorbeeld te zweten, diarree of spugen, kan je lithium spiegel stijgen omdat je nieren dan lithium gaan vasthouden.

Dat heb ik inmiddels ook mogen ervaren. Eén keer was dat op mijn nieuwe, Haagse werk waar ik misselijk werd en heftig begon te trillen na het versjouwen van een bureau. Mijn spiegel bleek 1.28, ver boven de bovengrens van 1.00 en zo’n lithiumvergiftiging kan nogal schadelijk zijn voor mijn hersenen en mijn nieren.

Mijn psychiater en ik hebben toen de dosering flink naar beneden gebracht en laatst had ik er weer last van. Dit keer was mijn spiegel 0.72. Lag dat aan de ORS (zout & suiker) die ik had genomen, de dropjes die ik had gegeten (zout) of was ik dit keer gewoon een aansteller?

Ik weet het niet. Ik word er onzeker van

Overigens is er nog andere manier om met voedsel je nieren te beschermen: een lagere bloeddruk. Dat kun je bereiken door minder zout en meer vis te eten. Vis is ook niet goedkoop, heb ik inmiddels ontdekt.

Hopelijk krijg ik snel meer uren, en meer opdrachten voor Lonneke’s Levensdans om deze prijzige levensstijl te financieren. Met het laatste zit het trouwens wel snor. Maandag mag ik weer, dit keer voor CNV Jongeren.

© virtosmedia, 123RF Free Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *