Een heel gelukkig kerstfeest

Het slotlied is geweest en met het jongerenkoor zingen we nog een paar kerstliedjes terwijl de kerk na de nachtmis de kerk langzaam leeg loopt.

Een heel gelukkig kerstfeest
Voor jou, en iedereen
Een heel gelukkig kerstfeest
Voor jou, voor mij, voor allemaal
Voor jou, voor mij, voor al-le-maal

Als we klaar zijn staat mijn moeder in de hal nog wat te praten met onze #pastoor. Ik moest tijdens de mis van negen uur misdienen en heb toen een lift van mijn vader gekregen. Hij moest tijdens die mis dirigeren.

Thuis wachten worstenbroodjes op me

Na het overlijden van mijn moeder heb ik stapsgewijs afscheid genomen van de kerk. Ik ben nog weleens naar een nachtmis geweest in Leiden. En ik heb ook weleens weer meegedaan aan de Mariaommegang. Maar een God aanbidden, die mij zo’n leven biedt? Nee, daar pas ik tegenwoordig voor.

Toch stak ik soms een kaarsje aan voor Maria

en bad ik weleens een weesgegroetje. Ik koester mijn doopkaars, mijn communiekruisje en vroeg specifiek om mijn oma’s rozenkrans. Afgelopen jaar bracht de Mensenbieb me naar een Dominicanenklooster in Huissen en ik voelde me er direct thuis. Eén van mijn voornemens voor 2024: sparen om daar op retraite te gaan.

Afgelopen donderdag mocht ik deelgenoot worden van een bijzondere kerstviering op mijn nieuwe werk. Het is een van oorsprong katholieke organisatie en de katholieke waarden waren duidelijk herkenbaar. Na de CEO en het organiserende comité nam een pastoor het woord om met her en der een grapje de huidige stand van de wereldvrede, en het gebed voor de toekomst te delen. Er speelde een gebed van Taizé en we zongen samen een lied over het schijnen van licht door de liefde.

Ik weet niet waarom precies, maar mijn waterlanders stroomden rijkelijk. Het leek wel of ik weer even thuis was in die leeglopende kerk waar mijn moeder bij de ingang op mij wachtte.

Ik zorg vanavond zelf voor het kaarsje, de kerstgedachte en de worstenbroodjes

(oké, het is witte chocolademousse geworden). En ik weet niet of het dankzij God was of mijn ouders, mijn eigen keiharde werken, of gewoon het toeval, dat het leven voor de verandering naar mij lacht.

Ik neem het niet als vanzelfsprekend, maar ik geniet er met volle teugen van: het leven. En ik wens daarom vanuit mijn hart: een heel gelukkig kerstfeest, en een 2024 dat lijkt op hoe het slot van 2023 voor mij is geweest. Voor jou en voor mij, maar vooral voor allemaal: op aarde en in het ISS.

Saint Petersburg, Russia – September 10, 2017: Ornate interior, marble columns and colorful mosaic icon of Virgin Mary and baby Jesus and gold candle holder in Saint Isaac’s Russian Orthodox Cathedral

Een gedachte over “Een heel gelukkig kerstfeest

  1. Ik wens je fijne dagen en een goede jaarwisseling!
    Alle goeds voor 2024!

    Ik zie uit naar je blogs en verhalen en Spotify in 2024.

    Heel veel vrede wens ik je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *