Pauw

Ik heb een beperking, een psychische beperking. En daar hoort bij dat ik het beste gedij met ritme en regelmaat. Ik kijk Pauw, maar omdat na mijn bedtijd begint, kijk ik het de volgende dag terug.
Vandaag was ik in mijn nieuwe huisje deuren aan het lakken. Op de achtergrond hoorde ik Pauw en ik luisterde mee alsof het een radioprogramma was.
Onderwerpen over mensen met een beperking trekken vanzelfsprekend mijn aandacht. Lucile Werner was een van de gasten en sprak gepassioneerd over een missverkiezing. Zo wilde zij beperkingen die vaak niet zichtbaar zijn, zichtbaar maken. Ook wilde zij hier aandacht voor generen.
Een geweldig initiatief dat precies in mijn straatje past. Ik doe niets liever dan mensen bewust te maken van mijn mogelijkheden en onmogelijkheden om zo begrip te krijgen voor alle mensen met een psychische beperking. Terwijl mijn deuren wit werden luisterde ik mee. Aan het einde van het gesprek werd haar gevraagd wat er de laatste jaren was bereikt, en ze vertelde over de ratificatie van het VN-verdrag voor mensen meteen beperking.
Onmiddellijk gooide ik mijn kwast in het verfblik. Ze had mijn volle aandacht. Ikzelf ben namelijk één van de gezichten van de campagne naar aanleiding van het ratificeren van dit verdrag. En toch meende ik niets gehoord te hebben over mensen met een psychische beperking.
Voor de zekerheid spoelde ik het programma terug. Niets over psychische beperkingen.
Ik ging naar de website van de missverkiezing. Er deden geen mensen met een psychische beperking mee. Mijn psychische beperking is ook onzichtbaar. Ik voelde me in de steek gelaten, ik voelde me niet gehoord. En daarmee was de groep die ik representeer niet gehoord.
Oké, ik moet eerlijk bekennen. Ik zal nooit meedoen aan een missverkiezing. Ik vind mezelf best een leuke, aantrekkelijke en mooie vrouw, maar zeker niet mooi genoeg om mee te doen aan een missverkiezing. En ik zie het al helemaal niet zitten om in badpak of bikini op televisie te komen.
Maar onder de velen duizenden mensen, misschien zelfs miljoenen, met een psychische beperking zullen zeker vrouwen zitten die wel deze schoonheid en het zelfvertrouwen dat hiervoor nodig is bezitten.
Lucile, ik heb het idee dat je een geweldige, gedreven vrouw bent. Maar mensen met een psychische beperking hebben ook een beperking.
www.meedoenmeteenhandicap.nl/lonneke
http://www.lwfoundation.nl/lwf-op-tv/miss-verkiezing/
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *