Marges

‘Jeetje, wat heb jij smalle marges,’ zegt mijn nieuwste therapeut: een psychosomatische fysiotherapeut. We hebben het gehad over slaap, over bewegen, over sociaal leven. Niet teveel stress, maar zeker niet te weinig. Over niet suïcidaal, net niet hypomaan en net niet depressief.  Over controle en de ijzeren discipline om die te houden, te blijven leven. In haar stem hoor ik de verbazing en schrik, en dat ze weet dat ik nog niet de helft over mijn marges heb verteld.

Ik ben verbaasd door de verbazing

Mijn marges zijn zoveel ruimer dan een paar jaar geleden. Mijn marges voelen haast luxe. Mijn slaap komt minder nauwkeurig, soms kan ik een weekend lang uitslapen. Zonder somber te zijn. Bij iemand logeren zonder overweldigende overprikkeling? Deze dame doet het gewoon. En als ik me niet gezien voel? Meestal krijg ik geen crisis. En meestal kan ik hem tackelen voordat hij mijn leven overneemt.

Mijn marges zijn breed, maar ze zijn smal

In haar stem klonk verbazing. Ik moet over alles nadenken. Ieder feest haalt mijn ritme onderuit. Pyjamadagen zijn gevaarlijk. In iedere vrije dag schuilt een risico. Één nacht te weinig slapen betekent hypomanie.

Ik vind het normaal: altijd balanceren, weten dat alles consequenties heeft

Soms heb je iemand nodig die je uit je eigen realiteit haalt, uit je eigen wereld haalt, om te realiseren dat het misschien wat minder normaal is om iedere dag hard je best moet doen om te leven, om iedere dag te balanceren en alsnog vaak onderuit te gaan.

Want ik balanceer nu meer dan ooit. Ik lig teveel in bed of op de bank, want ik kan niet anders. Ik wandel niet, want dan ben ik kortademig. Mijn ritme is naar de kloten en mijn sociaal leven ligt op zijn gat.

Alles waarmee ik meestal uit de vechtlinie en in balans blijf, is nu tijdelijk kapot

Mijn marges zijn op, en ik balanceer niet meer, maar vecht terwijl ik weet dat ik zonder mijn marges uiteindelijk verlies. Daarom kwam ik bij haar voor ademhalingsoefeningen. Ik kreeg iets wat op PMT lijkt. Samen met de belofte dat we eraan gaan werken om de marges breder te maken en de controle wat los te laten. Ik hoop op tijd.

Wil je Lonneke’s Levensdans financieel steunen en mijn levenswerk ook mijn echte werk maken? Doneer dan nu: https://www.lonnekeslevensdans.nl/donatiebutton/ of koop mijn boek.

Foto: Sean Benesh via Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *