Mandala’s

Luister hier het blog over Mandala’s:

Mandala’s kleuren is een meditatieve handeling die zorg voor rust, harmonie en evenwicht. Precies wat ik zo af en toe nodig heb. Het kleuren van mandala’s staat dan ook in mijn signaleringsplan. Niet dat ik het vaak doe. Ik ben namelijk niet iedere dag in crisis. Ik kleur ze namelijk alleen als ik in crisis ben.

Het staat ook pas bij oranje in mijn signaleringsplan. Mandala’s kleuren is namelijk supersaai. Steeds weer diezelfde patronen en kleuren. Ik hou van afwisseling, uitdaging, ondernemen, dingen leren.

Ik hou niet van saai

Tenminste, op de meeste dagen van mijn leven hou ik niet van saai. Ik ben geen muurbloempje. Mijn hoofd en hart zijn daar niet voor ontworpen. Geef mij maar een middelpunt van belangstelling. Dat is waar ik thuishoor. Vraag mij maar ingewikkelde problemen op te lossen. Ik heb het nodig om mijn hersenen te laten kraken.

Maar soms, soms dan is saaiheid juist het ideaalbeeld

Maar soms, soms dan is saaiheid juist het ideaalbeeld. Als mijn hoofd op hol slaat en mij overspoelt met haar gedachten, dan is saaiheid fijn. Als ik hypomaan ben, wanneer mijn gedachten sneller razen dan dat mijn hoofd kan vertalen, dan is saaiheid fijn. Als mijn hoofd op hol slaat omdat het weer eens is getriggerd en alleen nog maar zelfdestructiviteit kan verzinnen, dan is saaiheid fijn.

Speciaal voor dit soort gelegenheden heb ik mooie, wat duurdere stiften gekocht en heb ik een paar kleurboeken in mijn kast liggen. Zelfs als ik op vakantie ga neem ik mijn mini-mandalaboekje met me mee met de stiften. Ik heb lang geleden gemerkt dat ik met stiften kleuren een fijner resultaat vind geven dan potloden. Misschien wel omdat je daarmee fouten en foutjes die je maakt minder goed kunt herstellen dan wanneer je met potlood kleurt, en zo het principe van imperfectie uit de meditatieve hoek moet toepassen op het resultaat.

Gisteren was het weer zo’n dag

In een postcovid jaar waarin ik van crisis naar crisis hobbel was dit wel een extreme. De meeste crisissen hebben een opbouw, een hoogtepunt en een afbouw terug naar het normale. Gisteren vond die opbouw en het hoogtepunt plaats binnen een halve dag. Dus heb ik mijn stiften gepakt en ben ik gaan kleuren. Het was typisch een dag dat ik hoopte dat ik erdoor tot rust kwam, maar dat me dat niet lukte. En dat was ook oké. Want mandala’s kleuren is er bij mij ook voor om de tijd door te komen.

Soms is dat namelijk het hoogst haalbare

Oh, en waarom ik op dagen zoals vandaag geen mandala’s kleur? Ik heb dan wel wat beters te doen. Vandaag heb ik bijvoorbeeld weer een hoofdstuk van mijn moduleopdracht gemaakt, dit stukje geschreven en ingesproken en ik ga ik zo heerlijk de plantjes water geven en in bad.

Oftewel: ik ben te druk met leven.

Dit was oorspronkelijk mijn slotzin. Maar dat is natuurlijk niet waar. Als ik mandala’s kleur ben ik juist druk met leven: met overleven.

En dat lukt me telkens opnieuw makkelijker weer

Foto: Lonneke Tomas


Wil je Lonneke’s Levensdans financieel steunen en mijn levenswerk ook mijn echte werk helpen maken? Of bijdragen aan de kosten die ik maak voor het publiceren van mijn blogs, vlogs, podcast?

Doneer dan nu: https://www.lonnekeslevensdans.nl/donatiebutton/
Of koop mijn boek: https://www.lonnekeslevensdans.nl/product/voorverkoop-dansen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *