En wat deze termologie bij mij allemaal losmaakt
Statistieken over moord
Ieder jaar worden (gemiddeld) 12 mensen vermoord door iemand met een psychose(1). Schande. Psychiatrische patiënten zijn gevaarlijk en moeten worden opgesloten! De maatschappij moet beschermd worden.
Ieder jaar worden (gemiddeld) 130 mensen vermoord (2). Hiervan worden 24 vrouwen vermoord in het kader van femicide en 18 mensen in het criminele circuit. Ongeveer 700 mensen gaan dood door een verkeersongeluk. (3)
Ik kijk naar actualiteitenprogramma’s
Ik heb mijn eigen rituelen. Als ik thuis kom, kijk ik het journaal van zes uur. Ik maak vervolgens wat te eten en de lunch voor morgen, ruim mijn zooi op en al etende kijk in EenVandaag. Afhankelijk van hoe moe ik ben kijk ik naar Eva.
’s Ochtends op de fiets luister ik naar Bar Laat. In de podcastapp download ik een paar artikelen van De Correspondent voor de teruagweg. Luie zaterdagen zijn voor café Kockelman, luie zondagen voor WNL op Zondag, Politievlogger Jan Willem, en Buitenhof. Natuurlijk check ik ook of er een nieuw Rondje Binnenhof of een aflevering van Boos online is gezet.
Ik krijg dagelijks een stevige hoeveelheid actualiteiten binnen. Dat vind ik fijn. Fijne rituelen die horen bij wie ik graag wil zijn.
Actualiteiten maken emoties los
Soms huil ik erbij. De situatie in Congo waar een collega vandaan komt. Faber die het immigratieprobleem op asielzoekers schuift. Een Trump die het inclusiviteitsbeleid de schuld geeft een vliegtuigongeval. Kwetsbare mensen die uitgeknepen worden. Huilen is niet erg. Huilen mag, zeker over de huidige toestand van de wereld. Huilen is logisch.
Ik ben intens boos terwijl ik helemaal niet boos mag zijn en bij die combinaties komt mijn persoonlijkheidsstoornis altijd flink naar boven. Het is een raar, leeg gevoel, die boosheid die er niet mag zijn. Ik probeer wanhopig iets te voelen, en mezelf niet te straffen omdat ik mij zo onbegrepen voel.
Ik wil niet sterven aan zelfmoord, snauw ik mezelf op dat soort momenten toe. Ik wil leven in een samenleving. Ik wil nog heel lang geraakt worden door de media en heel vaak schrijven en spreken om stigma’s te doorbreken.
De stigma’s van de samenleving
Maar wat als die samenleving mij niet moet? Dat zodra zij de woorden ‘ernstig psychiatrisch patiënt’ (wat ik ben) horen, dit associëren met die 12 personen. Dat als een psychiatrisch patiënt in een huurhuis wordt geplaats, de buren meteen in de kramp schieten dat hij overlast gaat geven en gevaarlijk wordt? Wat als de samenleving ons door dit soort vooroordelen en stigmatiserend taalgebruik op televisie bij voorbaat al uitsluit.
Ik ben ook buren. Dat wil ik graag. Ik wil niet aan de zijkant van de samenleving staan. Ik heb ook een leven. En ja, ik heb ernstige psychiatrische aandoeningen, stoornissen zo u wilt. Of kwetsbaarheden, zoals wij liever in onze cliëntgerichte wereld zeggen.
Ik wou dat ik erover kon huilen. Dan zou ik er niet suïcidaal van worden. Dan zouden het gewoon hele nare dingen zijn, zoals een Trump die het inclusiebeleid de schuld geeft, M23 rebellen die mensen vermoorden in Congo of een Faber met haar asielbeleid.
Helaas is voor mij is het een onderdeel van mijn persoonlijkheidsstoornis dat ik niet boos mag worden, maar dat ik begrip moet hebben voor mensen die mijn mensen niet begrijpen. Met alle gevolgen voor mezelf.
Statistieken over zelfmoord
1862 mensen (gemiddeld) plegen jaarlijks zelfmoord (4). Misschien is dit iets waar de samenleving zich ècht druk over moet maken. Hier is de echte winst te halen. Uit onderzoek na onderzoek blijkt dat praten over zelfmoordgedachten helpt. Alleen, hoe doe je dat in een samenleving die ernstig psychisch lijden koppelt aan gevaarlijk zijn? Hoe doe je dat in een wereld vol stigma?
Bronnen
(1) https://www.universiteitleiden.nl/binaries/content/assets/algemeen/den-haag/07_ned-feat-moord-en-psychose.pdf
(2) https://www.nu.nl/binnenland/6311199/aantal-zelfdodingen-stabiliseert-gemiddeld-vijf-per-dag.html
(3) https://www.ocwincijfers.nl/sectoren/emancipatie/sociale-veiligheid/sociale-veiligheid#:~:text=In%20de%20periode%202017%2D2021,is%20dat%20minder%3A%2083%25
(4) https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/verkeer-en-vervoer/verkeer/hoeveel-mensen-komen-om-in-het-verkeer-

Mijn naam is Lonneke Tomas. Ik werk als ervaringsdeskundige op het gebied van spreken, belangenbehartiging en schrijven. Waar de lezing ook over gaat, hij zal altijd -in tegenstelling tot de titel van dit blog- destigmatiserend zijn! Nieuwsgierig hoe ik dat in jullie organisatie vorm kan geven? Stuur me een bericht!